Macron, ‘Bağımlılığı azaltmalıyız’ diyerek Amerikan dolarını hedef aldı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ABD-Çin rekabetinde Avrupa Birliği'nin aldığı pozisyona ve geleceğine dair önemli eleştiriler getirdi.

Dünya 11 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Çin'e resmi ziyareti iyi polis kötü polis tiyatrosu olarak nitelenmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin’e yaptığı ziyaretin dönüşünde, uçakta Politico ve Fransız gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Politico’nun ‘Avrupa, Amerika’nın takipçisi olma baskısına direnmeli’ başlığıyla haberleştirdiği soru cevap seansında, Macron, Avrupa’nın dolara bağımlılığını azaltması gerektiğini de savundu. Uluslararası rezerv olarak ABD dolarına olan bağımlılığa dair endişesini getiren siyasetçi “İki süper güç arasındaki gerilim tırmanırsa… Stratejik özerkliğimizi finanse edecek zamanımız ve kaynağımız olmayacak ve bağımlı hale geleceğiz” dedi.

Macron, Avrupa’nın karşı karşıya olduğu en büyük risklerden birini “Bizim olmayan ve Avrupa’nın stratejik özerkliğini inşa etmesini engelleyen krizlere yakalanmak” diyerek açıklarken, Politico bu sözleri, Çin’in uzun süredir AB-ABD ilişkilerindeki dile getirdiği tezin teyidi olarak yorumladı.

Macron, dış politikada AB’nin ABD’nin takipçisi olma durumunu Tayvan örneğiyle açıkladı: “Avrupalıların cevaplaması gereken soru… Tayvan’da (bir krizi) hızlandırmak bizim çıkarımıza mı? Hayır. Daha da kötüsü, biz Avrupalıların bu konunun takipçisi olmamız ve atacağımız adımları ABD’ye Çin’in aşırı tepkisine göre belirlememiz olur.” Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca, Avrupa’nın silah ve enerji alanında da ABD’ye bağlılığının arttığından şikâyet ederek, AB’nin savunma sanayisini güçlendirmesi gerektiğini öne sürdü.

Macron ve von der Leyen Çin'de: 'İyi polis, kötü polis' tiyatrosuMacron ve von der Leyen Çin’de: ‘İyi polis, kötü polis’ tiyatrosu

Fransa'dan ABD'yi kıskandıracak adım: Airbus, Çin'deki üretimini genişletiyorFransa’dan ABD’yi kıskandıracak adım: Airbus, Çin’deki üretimini genişletiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.