Nazi subaylarının yargılandığı Nürnberg Mahkemeleri’nin yaşayan son savcısı 103 yaşında öldü

Nürnberg Mahkemeleri'nde bir milyondan fazla insanı öldürdüğü tahmin edilen gezici SS ölüm mangaları Einsatzgruppen üyelerinin davasında başsavcılık yapan Ben Ferencz yaşamını yitirdi. 103 yaşındaki Ferencz, mahkemelerin hayatta kalan son savcısıydı.

Dünya 11 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Nazi subaylarının yargılandığı ve işledikleri savaş suçlarından mahkûm edildiği Nürnberg Mahkemeleri’nin hayattaki son savcısı Ben Ferencz 103 yaşında yaşamını yitirdi. ABD’nin Florida eyaletinde Boynton Beach’te yaşadığı bakım evinde hayatını kaybeden Ferencz, savaş suçlusu 10 Nazi subayının idam edilmesini sağlamıştı.

Ferencz’in ölümünü doğrulayan ABD Holokost Müzesi, “Dünya, soykırım kurbanları için adalet arayışında olan bir lideri kaybetti” değerlendirmesini yaptı.

Romanya’da doğan, ABD’ye göç ettikten sonra 1943’te ABD ordusuna katılan Ferencz, Normandiya Çıkarması ve Bulge Savaşı’nda görev almıştı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Nazi savaş suçlarını araştırma ve kanıt toplamakla görevli bir ekibe katılan Ferencz, Almanya’daki toplama kamplarını ziyaret etmiş ve hayatta kalanlarla görüşmüştü.

Nürnberg Mahkemeleri’nde Nazilerin yargılanmasına yardımcı olmak için işe alındıktan sonra, bir milyondan fazla insanı öldürdüğü tahmin edilen gezici SS ölüm mangaları Einsatzgruppen üyelerinin davasında başsavcılık yapmıştı. Bu davada Ferencz’in suçlamada bulunduğu 24 üst düzey Nazi yetkilisinden 12’sine idam cezası verildi, 10 tanesi idam edildi. Ferencz, yürüttüğü kampanyayla 2002’de Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kurulmasına da önayak olmuştu.

Nazi yağması eserler için varisler mücadeledeNazi yağması eserler için varisler mücadelede

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.