Starbucks’ta ‘dublajlı’ eylem: ‘Süslü kapalı seni’
Starbucks, sızma zeytinyağının sağlığa faydalarının müşterilerini cezbedeceğini düşünerek zeytinyağlı kahve üzerine büyük bir bahis oynama kararı aldı. Ancak bu büyük kahve zinciri, yeni içecek yöntemiyle müşterilerini mutlu edebilecek mi tartışmaya açık.
Starbucks, yıllar sonra en büyük lansmanını zeytinyağlı kahve için yaptı. Şirket bu yeni ürününün kahve dünyasını değiştireceğini ve kendilerine çok kâr sağlayacağını düşünse de hesaba katmadığı bir şey var: Bazı müşteriler, zeytinyağlı kahveyi tükettiklerinde kendilerini tuvalette bulduklarını söylüyor.
Starbucks Reddit sayfasındaki bir barista, “Ekibin yarısı dün denedi ve birkaçı tuvaleti kullanma ihtiyacı duydu. Ne demek istediğimi anladınız” diye yazdı. Bu sorunun kaynağı yağın neden olduğu parlaklık ya da ağızda kalan tat olabilir. Sorun ne olursa olsun sosyal medyadakiler içeceği ve sonrasında yarattığı etkiyi eleştirmekte gecikmedi.
Oleato adlı bu yeni sistem, şubat ayında İtalya’da kullanıma sunuldu. Yulaflı sütlü latte, yulaflı sütlü buzlu çalkalanmış espresso ve altın köpüklü soğuk demleme kahve dahil olmak üzere her bir içecek bir kaşık yağ ile yapılıyor ve böylece içeceğe 120 kalori eklenmiş oluyor. Artık Seattle ve Los Angeles’taki belirli Starbucks mağazaları ile Chicago, Seattle ve New York’taki Reserve bu içecek tekniğiyle hizmet sunuyor.
Zeytinyağını hepimiz yemeklerde kullanıyoruz, aşina olduğumuz bir lezzet ancak Starbucks zeytinyağını tehlikeli bir kombinasyona sokuyor: Kafein ile birleştiriyor.
Beslenme uzmanı Erin Palinski-Wade, yaklaşık 453 gramlık bir içeceğin 34 gramının yağdan oluştuğunu, bunun da bir öğünde bulunandan çok daha fazlası olduğunu söylüyor. Ayrıca zeytinyağı gibi yağlar dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olduğundan kabızlığı tedavi etmek için kullanılabiliyor. Palinski Wade, yağ ile bağırsakları çalıştırıcı bir etki yaratan kahveyi bir araya getirmenin kramplara neden olabileceğini belirtiyor. Bu ikilinin bir araya gelmesi bağırsaklardaki hareketliliğin artmasına ve dolayısıyla laksatif etkiye neden olabiliyor.
Bunun bir örneği olarak da bazı müşteriler de içeceği tükettikten sonra tuvalete koşma hızlarının kendilerini hazırlıksız yakaladığını söylüyor. Palinski-Wade, fazla yağ içeren yemeklerin sindiriminin, direkt sıvı zeytinyağından daha uzun sürdüğünü de sözlerine ekliyor. Ancak ABD’deki çoğu insan kahvesini hareket halindeyken içiyor ve kahvenin etkisini hafifletmeye yardımcı olabilecek karbonhidrat ve lif içeren yiyecekler tüketmiyor.
Palinski-Wade, söz konusu içeceğin sağlık üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacağını belirtmekle birlikte, tuvalete gitme ya da olası bir kramp gibi rahatsız edici bir his yaratacağını söylüyor.