Amazon ormanlarını yok ederken henüz hiç temas kurulmamış kabileyi de yerinden ettiler
Uluslararası kahve zinciri Starbucks çalışanlarının yeni CEO Brian Niccol gibi haftada üç gün ofiste bulunmasını zorunlu hale getirirken kurala uymayanlar için ocak ayında 'sorumluluk süreci' başlatacak.
Covid-19 pandemisiyle birlikte başlayan evden çalışma düzeni tüm dünyada değişiyor. Online alışveriş platformu Amazon eylül 2024’te yaptığı bir duyuruyla çalışanlarını 2 Ocak 2025’ten itibaren ofislere geri çağırırken uluslararası kahve zinciri Starbucks da çalışanlarını ofise geri getirme politikasını uygulamada kararlı adımlar atıyor. Şirket, ofise dönüş gerekliliklerine uymayan kurumsal çalışanların için işten çıkarılacağını açıkladı.
Wall Street Journal gazetesinin şirketin iç yazışmalarına dayandırdığı habere göre Starbucks ocak ayından itibaren haftada üç gün ofise gelme zorunluluğuna uymayan çalışanlar için “sorumluluk süreci” başlatacak.
Starbucks hibrit çalışanların ofiste bulunma gerekliliğini değiştirmediğini, ancak bu kurallara uyulması konusunda çalışanları yeniden bilgilendirdiğini belirtti. CEO Brian Niccol da hibrit çalışma düzeni uyguluyor ve California’daki evinden Seattle’daki ofise şirket jetini kullanarak gidiyor. Niccol’un haftada üç gün ofiste çalışma düzeni bazı çalışanlar arasında şüpheyle karşılansa da Starbucks yeni CEO’nun şirket için gereğinden fazlasını yapacağını vurguluyor.
Pandemi sonrası uzaktan çalışma normları yeniden gözden geçirilirken Starbucks da kültürel yapısını ofis ortamında canlandırmayı hedefliyor. Flex Index’e göre ABD’de üçüncü çeyrekte ofiste çalışma zorunluluğu getiren şirketlerin sayısı arttı. Dell, UPS, JPMorgan Chase ve Boeing gibi devler de bazı çalışanlarını tam zamanlı olarak ofise döndürdü.
Starbucks’ta çalışma düzenindeki bu sıkılaştırma Niccol’un kahve zincirinde kapsamlı bir dönüşüm planı üzerinde çalıştığı döneme denk geliyor. Şirketin ABD’de aynı mağazalardaki satışları geçen çeyrekte yıllık bazda yüzde 6 düşüş gösterirken alışveriş sayısı yüzde 10 azaldı. Starbucks bu kötü performans nedeniyle dördüncü çeyrekte hem gelir hem de kar hedeflerini ıskaladı ve 2025 mali yılı için finansal tahminlerini yeniden değerlendirme için askıya aldı.
Niccol “Büyümeye geri dönebilmek için stratejimizi köklü bir şekilde değiştirmemiz gerekiyor” diyerek fiyatlandırma, pazarlama ve mağaza ortamının müşteri beklentilerini karşılamaya yönelik düzenlemeler yapılacağını belirtti.