ABD’de ‘Milyoner Vergisi’ yaygınlaşıyor

ABD’de yıllık geliri belli bir rakamın üzerinde olan zenginlerden ek vergi alan Washington D.C. ile altı eyalet arasına Vermont da katılıyor. Hazırlanan tasarıya göre yıllık geliri 500,000 doların üzerinde olanlar yüzde üç ek vergi ödeyecek.

Ekonomi 5 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Zenginlerden ek vergi almayı planlayan Vermont ABD'nin zengin eyaletleri arasında bulunmuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Demokrat Partili Valilerin yönettiği bazı eyaletlerdeki ‘milyoner vergisi” uygulamasına ülkenin doğu yakasındaki Vermont eyaletinin de katılması bekleniyor. BusinessInsider’in haberine göre Vermont da kısa bir süre sonra zenginlerden ek vergi alan eyaletlerin büyümeye başlayan listesine katılabilir. ABD’de Maine, Massachusetts, California, Connecticut, New York, New Jersey. Washington DC’de zenginlerden bir çeşit ek vergi alınıyor.

Son olarak Massachusetts zenginlerden aldığı ek vergiyle eyalet bütçesine eklediği bir milyar doların bir bölümüyle devlete ait okullarda öğrencilere ücretsiz kahvaltı ve öğle yemeği vermeye başlamıştı.

Massachusetts yüzde 4 ek vergi alıyor

Massachusetts yıllık geliri bir milyon doların üstündeki mükelleflerden gelir vergisi dışında yüzde dört de ek vergi alıyor. Eyalet yetkilileri ek vergiyle elde edilen gelirin yarısının eğitim, yarısının ise ulaşım için harcandığını belirtti.

Vermont’lu kanun yapıcılar da bir yasa tasarısı hazırlayarak benzer bir talih kuşu için harekete geçti. Eyalet milletvekillerinin eyalet meclisine sunduğu yasa tasarısına göre yıllık geliri 500,000 dolardın üzerinde olan mükellefler gelir vergisinin yanı sıra yüzde üç oranında ek vergi daha ödeyecek. Yasa 2024 yılı gelirlerine uygulanacak ve 500,000 dolarlık sınır enflasyon oranında yükseltilecek.

Yasa tasarısını hazırlayan Vermont eyalet milletvekili Emilie Kornheiser gelir uçurumunu kapatmak için çalışan “büyüyen harekete” katılmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Bütçeye 100 milyon dolar gelecek

Kornheiser zararları sonradan düzeltmeye çalışmak yerine eşitsizliğin temel nedenlerine inmek için vergi sisteminde reform yapmak gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Vermont’un en varlıklı azınlığından vergide adil paylarını ödemelerini istemek, yıpranan altyapımızı güçlendirebileceğimiz ve sadece birkaç kişi için değil herkes için çalışan bir Vermont inşa etmeye devam edebileceğimiz anlamına geliyor.”

Tasarıyı destekleyen sivil toplum kuruluşu Fair Share for Vermont, ABC News’e verginin eyalet bütçesi için yıllık yaklaşık 100 milyon dolar gelir sağlayabileceğini söyledi.

Kişi başı milli gelir ülke ortalamasının altında

Zenginlerden ek vergi almak için kolları sıvayan Vermont ABD’nin zengin eyaletleri arasında bulunmuyor. 2022’de ABD’nin kişi başı yıllık milli geliri yaklaşık 60 bin dolarken bu rakam Vermont’ta 48,529 dolar olmuş. Tasarı yasalaşırsa son gelir vergisi mükellefleri verilerine göre eyalette üç bin kişi kapsama girecek.

Başkan Joe Biden zenginlerin ABD’de daha yüksek oranda vergilendirilmesi için çeşitli girişimlerde bulundu. Şubat 2023’te Senato ve Temsilciler Meclisi’ni ülke genelinde uygulanacak bir “milyarderler  vergisi” onaylamaya davet etti. Bu plan net serveti 100 milyon dolardan fazla olan hanelere en az yüzde 25 oranında vergi getirecekti.

Biden’ın 2024 bütçe tasarısı da yüksek gelirliler için başka vergi artışları da içeriyor ancak bunların çoğunun Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nden geçmesi mümkün değil. Joe Biden 2023 Şubatı’nda imzaladığı ‘Enflasyonu Düşürme Yasası’ ile büyük şirketlerin vergiden kaçınmasını önlemiş ve en az yüzde 15 Kurumlar Vergisi ödemesini sağlamıştı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.