2023’ün müzeler gündemi Picasso: New York, Paris ve Madrid’deki müzelerde onun sergileri olacak

Picasso, ölümünün 50. yılında büyük sergilerle yeniden gündemde. New York, Paris ve Madrid gibi üç önemli metropolde gerçekleşecek sergilerle ressamın farklı dönemleri ve yönleri ele alınacak.

Kültür Sanat 12 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ölümünün 50. yılında Picasso çeşitli sergilerle anılıyor.

8 Nisan 1973’te hayatını kaybeden Pablo Picasso’nun sanatsal mirası büyük ilgi görmeye devam ediyor. Son yıllarda sanatçının kişisel hayatına yönelik eleştirilerin dozajı artarken genç neslin de ressama olan merakı üst seviyede. Hafta sonu 10Haber’de okuduğunuz Picasso yazısında da yer aldığı üzere daha hayattayken bir pop ikonuna dönüşen Picasso, sanatla en ilgisiz kesimlerin dahi varlığından haberdar olduğu bir ressam olmayı başardı. Bu ilgi Paris, Madrid ve New York’ta geniş kapsamlı sergilerle arşa çıkıyor.

Picasso’nun ‘Galette Değirmeni’ isimli tablosu Guggenheim Müzesi’nde sergilenecek.

Ressamın Paris günleri revaçta

National Geographic’in ‘Dâhi’ serisinde hayatının farklı yönleri ekranlara taşınan Picasso’nun Paris günleri Guggenheim sergisinde sanatseverlerle buluşacak. New York’un ikonik yapılarından olan müzede açılacak ‘Genç Picasso Paris’te’ başlıklı sergide ressamın 10 tablosunun yanı sıra çeşitli çizimleri de yer alacak. Sergi 12 Mayıs’ta açılacak.

Guggenheim’ın yanı sıra New York’taki bir başka mekân da Picasso sergisine hazırlanıyor. Brooklyn Müzesi, ‘Pablo-matik: Hannah Gadsby’ye göre Picasso’ sergisiyle son dönemin güncel tartışma konusuna yeni bir boyut kazandırıyor. Popüler komedyen Hannah Gadsby’nin küratörlüğünü üstlendiği sergi Picasso’nun ‘kadın düşmanı’ dahil eleştirilen yönlerine eğiliyor. Sergi 2 Haziran-24 Eylül tarihleri arasında açık kalacak.

MoMA, Pablo Picasso’ya dair önemli bir sergiye ev sahipliği yapacak olan bir diğer New York müzesi. Sanatçının Paris’in güneydoğusunda yer alan Fontainbleau’de yaşadığı ve ‘Baharda Üç Kadın’ tablosunu resmettiği döneme odaklanan sergi 1 Ekim 2023-10 Şubat 2024 tarihleri arasında açık kalacak.

Avrupa’da kapsamlı sergiler

New York’ta bu denli çok Paris temalı serginin ardından rotamızı Picasso’nun hayatında önemli bir yere sahip olan bu kente çevirelim. Eiffel Kulesi’ni tam karşıdan gören turistik Trocadeo Meydanı’ndaki Musée de l’Homme, ‘Picasso ve Prehistorya’ sergisinde sanatçının 40 eserine ev sahipliği yapacak. Picasso’ya dair geniş bir arşive sahip olan Picasso Müzesi, Paris’teki bir diğer önemli sergi noktası olarak karşımıza çıkıyor. Sergi, Picasso’ya dair modern sanatçıların bakış açıklarını yansıtıyor.

Son olarak Madrid, Picasso’nun Katalonya kırsalında geçirdiği dönemde resmettiği eserlerin yer aldığı bir sergiye ev sahipliği yapacak. Reina Sofia Müzesi’ndeki sergi 14 Kasım 2023-4 Mart 2024 tarihleri arasında açık kalacak.

Picasso’nun kızı ve esin kaynağı Maya Ruiz-Picasso hayatını kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.