Fransa’da sapık koca davası: Her yeni detay öncekinden daha korkunç
Çin ziyareti ardından Avrupa'ya geri dönen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaklaşık 50 kişiden oluşan bir grubun demokrasi protestolarının hedefine oturdu. Protestocular, Macron'un konuşması sırasında 'şiddetin ve riyakarlığın cumhurbaşkanı' yazılı afiş açtı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin’den döner dönmez dinlenmeden Hollanda’ya 2 günlük resmi ziyaret düzenledi. Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın 2000 yılındaki Amsterdam ve Lahey ziyaretinden tam 23 yıl sonra Hollanda’yı ziyaret eden ilk Fransa lideri olan Macron’un pek de coşkulu karşılandığını söyleyemeyiz. Zira Fransız lider yaklaşık 50 kadar protestocunun, ‘Şiddet ve riyakarlığın cumhurbaşkanı’ yazılı afişiyle karşılaştı.
Protestocular yeşil sanayi hakkında konuşma yapan Macron’a, “İklim sözleşmesine uyulmuyor” diye haykırdı. Salondaki bir gösterici Macron’a, “Bir şey kaybettik. Fransız demokrasisi nerede?” diye sordu. Buna karşılık Macron da, “Bana biraz zaman tanırsanız bu soruya cevap verebilirim” dedi.
Ardından da Fransa’daki gösterileri örnek göstererek demokrasinin var olduğunu söyleyen Macron, “Seçilmiş vekillere ve kabul edilen yasalara karşı olduğunuzu ve neyin meşru olduğuna kendiniz karar vereceğinizi söylediğiniz zaman demokrasiyi siz tehlikeye atmış oluyorsunuz” cevabını verdi. Öte yandan Macron’un konuşmasını bölen göstericilerin dışarı çıkarıldığı aktarıldı.
Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı amaçlayan yasa tasarısı senatoda onaylansa da muhalif milletvekillerinin alt meclisteki diretmeleri sonucu bir türlü karar resmiyete varamamıştı. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne da çözüm olarak anayasadaki bir maddeyi öne sürerek, kanunun oylanmadan meclisten geçirilmesine ön ayak olmuştu. Tabii bu da yasa tasarısını öfkeyle karşılayan Fransızları iyice öfkelendirerek bu sefer hem reform hem de demokrasi için eylemlerini sürdürmelerine yol açmıştı.
Macron’un eleştirildiği konular arasında sadece emeklilik reformu var diyemeyiz. Fransız lider, Çin ziyareti sırasında Avrupa Birliği’nin (AB) Tayvan konusunda bağımsız bir yol izlemesi ve ABD etkisi altından çıkması gerektiği açıklamaları üzerine yine eleştirilerin odağına oturmuştu. Lahey’deki konuşmasında da Çin’deki açıklamalarının arkasında duran Macron, “Kurallara katlanan değil kural koyucu olmalıyız” vurgusunda bulundu.
Bu arada bir Fransız liderin 23 yıl boyunca Hollanda’yı ziyaret etmemesinin nedenleri arasında Hollanda’nın Almanya’ya yakın bir politika izlemesi ve AB içerisinde Fransa’yı ‘fazla savurgan’ olmakla suçlamasından kaynaklanıyor.