ABD ile arasındaki çip savaşları alevlendi: Çin kendi mikro işlemcilerini yapma çabasını hızlandırdı
Dişi panda Ya Ya, Memphis Hayvanat Bahçesi'nde geçirdiği 20 yılın ardından Çin'e geri dönüyor. Bazı hayvan hakları aktivistleri ve Çinlilere göre bu, çok geç atılmış bir adım.
Çinliler ve hayvan hakları aktivistleri, Memphis Hayvanat Bahçesi’nde bulunan dişi panda Ya Ya’nın video ve fotoğraflardaki pis duran kürkü ve zayıf görüntüsünden dolayı endişelenmeye başladı. In Defense of Animals ve Panda Voices adlı iki hayvan hakları örgütü, ‘sağlığı daha da kötüleşmeden’ Ya Ya’nın Çin’e gönderilmesi için kampanya başlattı. Bu örgütler, Ya Ya’nın eşi Le Le’nin şubat ayındaki ölümünden de söz konusu hayvanat bahçesini sorumlu tutuyor.
New York’ta yaşayan bir Çinli öğrenci, Ya Ya’nın sağlığından endişelenerek bahar tatilinde bizzat pandayı görmeyi gitti. Hugo Zhang adındaki bu genç, Ya Ya’nın fiziksel olarak kötü bir durumda olduğunu ve ciddi bir cilt hastalığı yaşıyor gibi göründüğünü söyledi.
Le Le’ye de Ya Ya’ya da kötü muamele yaptıkları iddiasını reddeden hayvanat bahçesi, Çinli yetkililerle yayımladıkları ortak bildiride Ya Ya’nın sağlık durumunu paylaştı. Memphis Hayvanat Bahçesi Sözcüsü Rebecca Winchester, Çinli yetkililere Ya Ya’nın sağlığı hakkında düzenli olarak bilgi verdiklerini söyledi. Pandanın bağışıklık sistemini etkileyen ve kürkünün pis görünmesine neden olan genetik bir rahatsızlığı olduğunu belirten Winchester, 86 kilo gelen Ya Ya’nın doğuştan böyle küçük olduğunu ifade etti.
Çin Hayvanat Bahçeleri Birliği de endişelere yanıt olarak yayımladığı raporda Ya Ya’nın Memphis’e ilk geldiğinde geçtiği muayenelerde annesinin de muzdarip olduğu akarlara sahip olduğundan şüphelenildi. Raporda ayrıca Ya Ya’nın 2021’de yaşadığı ‘hayali hamilelikten’ bu yana kilo kaybettiği de belirtildi.
Ne var ki hayvanat bahçesinin açıklamaları, kampanyaya destek veren Çinli sosyal medya kullanıcılarının öfkesini dindirmeye yetmedi. Bu öfkeli kullanıcılar, hayvanat bahçesinin ‘panda kamerası’ videolarını en ince ayrıntısına kadar analiz ederek kötü muamele izleri aradı. Hatta bazıları Çin’in pandaları diplomasi aracı olarak kullanmasını sorgulayacak kadar ileri gitti.
Bu ay 24 yaşına giren Ya Ya, 2003 yılında Le Le ile 2003’te gönderildiği Memphis’te 20’nci yılını doldurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, salı günü yaptığı açıklamada, Çinli bir uzman ile Beijing Hayvanat Bahçesi’nin Ya Ya’nın geri getirilmesi için ortaklaşa çalıştığını bildirdi.
Çinli lider Mao Zedong’un ABD Başkanı Richard Nixon’a iki panda hediye etme sözü verdiği 1972 yılından beri ülkede ‘panda diplomasisi’ yürütülüyor. pandaların vahşi doğada bulunabildiği tek ülke olan Çin, 1984 yılında imzaladığı bir anlaşmayla pandaların 10 yıllık sürelerle denizaşırı hayvanatan bahçelerine gönderilmesine izin verir oldu.
Şu anda 18 ülkede Çin’den ödünç alınan pandalar var. Analistler Çin’in bu hayvanları dostane bir imaj çizmek ve hoşlandığı ülkeleri ödüllendirmek için kullandığını söylüyor. Bunun son örneği olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un geçen haftaki Çin ziyaretinde yanında bir hayvanat bahçesi müdürünü getirmesi ve Huan Huan ile Yuan Zai adlı iki pandanın Fransa’daki kalış sürelerini 2027 yılına kadar uzatılması verilebilir.