Çin’in zulada 3 milyar doları varmış

Biden yönetiminin eski ticaret danışmanı Brad Setser'e göre Çin'in yaklaşık 3 trilyon dolar gizli dövizi var ve para farklı kamu kurumlarının bilançolarında gizleniyor.

Ekonomi 1 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Çin Merkez Bankası'nın IMF'ye göre altın dahil 3 trilyon 400 milyar dolar rezervi var. Ancak Biden yönetiminin eski ticaret danışmanı bankanın rezervinin 6 trilyon dolar olduğunu öne sürüyor.

ABD’de Joe Biden yönetiminin eski ticaret danışmanı Brad Setser, dünyanın en büyük ihracatçısı Çin’in döviz rezervinin gerçekte 3 değil yaklaşık 6 trilyon dolar olduğunu ve bunun yaklaşık yarısının farklı kurumların bilançolarında “gizli” olduğunu yazdı.

Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) resmi rezerv varlığının 3,1 trilyon dolar olduğunu ancak yaklaşık 3 trilyon dolarlık rezervin de kamuya ait ticari bankaların varlıkları arasında bulunduğunu öne süren Setser, bu kısmı “gölge rezerv” olarak adlandırdı.

ABD ile büyük ticaret ortaklarıyla şimdilik kur kavgası yapmayacakABD ile büyük ticaret ortaklarıyla şimdilik kur kavgası yapmayacak

Küresel ekonomi için risk

New York merkezli The China Project (Çin Projesi) adlı bir haber platformunda yayımlanan bir rapora imza atan Setser, bu saklı rezervin küresel ekonomi için de yeni tür bir risk teşkil ettiğini öne sürdü.

Çin’in resmi rezervlerinin son yıllarda yatay seyrettiğini ancak saklı rezervlerinin dış ticaret fazlası sayesinde arttığını öne süren Setser, ülkede şeffaflık olmamasının dünya için de sorun yarattığını ve Çin’in küresel ekonomideki merkezi konumu nedeniyle yaptığı her şeyin dünyanın geri kalanı için devasa etkilere sahip olacağını vurguladı.

Setser attığı Tweet’te de ”Bugün The China Project’te Çin Merkez Bankası’nın rezervleri nasıl kaçırdığını anlattığım çığır açıcı bir parça yazdım’ dedi.

Bir grup Türk fenomen, Çinli TikTok'u dolandırmanın yolunu bulmuş, 1,2 milyar lira çarpmışBir grup Türk fenomen, Çinli TikTok’u dolandırmanın yolunu bulmuş, 1,2 milyar lira çarpmış

ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nde (CFR) kıdemli araştırmacı da olan Setser, gizli rezervin, ‘kuşak ve yol’ projesinin finansmanında kullanılabileceğine, Çin’in 2009’daki küresel finans krizi sonrasında döviz rezervlerini yönetmek için yeni yollar bulma kararı aldığına işaret etti.

Setser, Çin’in devasa miktarda döviz biriktirdiğine, dünyada büyük bir kreditör konumunda bulunduğuna ve Çin’in iç borç sorunları konuşulurken söz konusu saklı rezervlerinin unutulduğuna dikkat çekti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.