10’un ağına takılanlar: Sanat İstanbul’un havasını güzelleştirdi

İstanbul'da esen festival rüzgarı, Nobelli Annie Ernaux'nun uğramasıyla şiddetini artırdı. Beyoğlu'nda tarihi Botter Apartmanı'nın açılışı da eklenince şehirde sanat severler için rüya gibi bir atmosfer oluştu.

10 Haber size her gün onlarca haber sunarken, bu yoğunluk içerisinde bazı haberlerimizi okuma fırsatı bulamamış olabilirsiniz. Bu köşede, geride bıraktığımız hafta hazırladığımız haberlerden 10 tanesini tekrar paylaşıyoruz…

10 trilyon dolarlık adamın başarısının sırrı

10 trilyon dolarlık adamın başarısının sırrıGeçen hafta Paris’te merkezinin basılmasıyla gündeme gelen dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock’ın kurucu ortağı Larry Fink’i Nuray Tarhan kaleme aldı. Fink’in başarısının sırrı şu sözünde saklı: Oyun oynamak için oyunda kalmak zorundasınız. İşte Los Angeles’ın sıradan bir mahallesinde dünyaya gelen Fink’in hayatı…

Barbie, sadece bir Barbie değildir

Barbie, sadece bir Barbie değildirBarbie hiçbir zaman sadece bir oyuncak bebek olmadı. Stil ikonu, rol modeli ve hepsinden önemlisi benzersizdi. Greta Gerwig imzalı ‘Barbie’ filmi dumanı üstünde tüten fragmanı ve oyuncu kadrosuyla tüm ilgiyi üzerine çekmişken, Ilgaz Gökırmaklı sizi Barbie’nin dünyasına daha yakından bakmaya davet ediyor.

Evleri zorla yıkıldı, üç çocuklarıyla birlikte yağmurlu günde sokağa atıldılar

Evleri zorla yıkıldı, üç çocuklarıyla birlikte yağmurlu günde sokağa atıldılarTakna Ailesi’nin Üsküdar’daki gecekondularının bulunduğu arazi, bir inşaat şirketine satıldı. Şirket, aileyi çıkarmak için belediyeye başvurunca aile çocuklarının okullarının tatile gireceği tarihe kadar zaman istedi. Bu istek kabul edilmedi. Yağmurlu bir günde, üç çocuklarıyla sokağa atıldılar. Hazar Dost, bütün bunlar yaşanırken olay yerindeydi.

Niyet neydi akıbet ne oldu ülkesinden tuhaf manzaralar: Kitap okumak suç, kitap bir suç delili ve nihayet kitaplar gözaltında

Niyet neydi akıbet ne oldu ülkesinden tuhaf manzaralar: Kitap okumak suç, kitap bir suç delili ve nihayet kitaplar gözaltındaTürkiye Yayıncılar Birliği, 2022 Yayınlama Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Tablo fena. Sansürün yeni adresi Muzır Kurulu. Ama daha ötesi var: Artık kitap okumak da suç sayılabiliyor, 12 Eylül’den yıllar sonra kitaplar suç delili olarak kabul edilebiliyor. Hatta kitaplar gözaltına bile alınabiliyor. Olkan Özyurt, çarpıcı tabloyu aktarıyor.

Citi: Ortodoks politikalara dönülürse 1 yılda 40-50 milyar dolarlık para girişi olur

Citi: Ortodoks politikalara dönülürse 1 yılda 40-50 milyar dolarlık para girişi olurSeçime artık 1 aydan kısa bir süre kalmışken, ekonomi senaryoları daha da dikkatimizi çeker oldu. ABD merkezli banka Citi hazırladığı raporda ilginç detaylar var: Seçim sonrası ortodoks politikalara dönülmesi halinde CDS’in düşeceğini ve 12 ay içinde 45-50 milyar dolarlık bir para girişi olabileceği öngörülüyor. Citi’ye göre Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 40’ın üzerine çıkarması ihtiyatlı bir adım olabilir. Detaylar haberimizde.

İstikâl Caddesi simgesine kavuşuyor: 123 yıllık Casa Botter kapılarını açıyor

İstikâl Caddesi simgesine kavuşuyor: 123 yıllık Casa Botter kapılarını açıyorİstiklâl, tarihi yapısına kavuştu. Yıllardır kaderine terk edilmiş durumda olan Botter Apartmanı, kapsamlı bir restorasyon çalışmasının ardından Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi ismiyle açıldı, yoğun ilgi gördü. Açılır açılmaz da önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Hem medeniyet hem barbarlık

Hem medeniyet hem barbarlıkBağış Erten, özlenen spor yazılarına geri döndü. Okuyalım: ‘Seçimden sonra yeni bir ülkeye uyanacaksak ve spor yeni heyecanların parçası olacaksa, önce gerginlikler hattını topraklamaktan başlayabiliriz. Konuşurken kasılmak yerine gevşemek, düşünme biçimlerini çoklaştırmak, sanatı da sepeti de sporun yanına konumlandırabilmekten…’

10’ca bilim arasından: Güneş patlaması simülasyonundan yapay zeka kasabasına 10 bilim haberi

10'ca bilim arasından: Güneş patlaması simülasyonundan yapay zeka kasabasına 10 bilim haberiBeyaz Topçu, yazısının başında şöyle anlatıyor bu haftanın bültenini: ‘Yolculuğumuzu bir laboratuvarda güneş patlamalarıyla açıyoruz. Ardından yerin dibine girerek yeni bir katman keşfediyoruz. Çok uzaklaşmadan geçmişe dönüyor ve ilkel suyun çıkış noktasını irdeliyoruz. Sonra arkeolojiye giriyor ve sırasıyla 30 bin yıl öncesine ve 52 milyon öncesine dönüyoruz. Bunların akabinde teknoloji dünyasına giriş yaparak yapay zekadaki son gelişmeleri inceliyoruz.’

Karabük’te ‘bacasız sanayi’: Afrikalı öğrencilere üniversite diploması ticareti

Karabük'te 'bacasız sanayi': Afrikalı öğrencilere üniversite diploması ticareti10 Haber, Karabük’te Gabonlu Dina’nın ölümünün ardından olayın üzerindeki gizemi aydınlatmak için yaptığı haberleri, Karabük’ten yaptığı haberlerle sürdürdü. Hazar Dost ve Ersin Eroğlu, Karabük’e giderek, şehirdeki yabancı öğrenci dosyasını açtı. Öğrencilerin üniversite kaydının usulsüz yaptırıldığı ve bu yolla gelir sağlandığı kentte dilden dile dolaşıyor. Dost ve Eroğlu, kayıtlarda yaşanan anlaşamamazlık sonucu açılan bir davanın ayrıntılarına ulaştı.

Nobel’li yazar Annie Ernaux İstanbul’da: Kadınlar edebiyatta hâlâ meşru görünmüyor

Nobel'li yazar Annie Ernaux İstanbul'da: Kadınlar edebiyatta hâlâ meşru görünmüyorNobel ödüllü Fransız yazar Annie Ernaux, 42. İstanbul Film Festivali kapsamındaki İstanbul’a geldi. Film gösterimine katılan yazar ertesi gün gazetecilerle buluştu. Ernaux: Nobel edebiyat ödülümü aldığım zaman büyük bir öfke rüzgârı esti. Çünkü, Fransa’da Nobel Ödülü almış kadın yoktu, diyor. Ilgaz Gökırmaklı’dan bir Ernaux izlenimi.