FETÖ nedeniyle elkonan 643 şirket eski sahiplerine iade edildi
Koza İpek Holding davasında, 8 yıllık dava süreci Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararıyla sona erdi. Yargıtay, holding bünyesindeki şirketlerin sanıklara ait hisselerine ilişkin müsadere kararlarını onadı. Sanıklara ait şirketlerin Türkiye Varlık Fonu’na devri bekleniyor.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) çatı davasının sanığı, eski Koza İpek Holding yöneticisi firari Hamdi Akın İpek’in de sanıkları arasında bulunduğu davada, Cafer Tekin İpek, Melek İpek ve 5 kişiye FETÖ’den verilen cezaları onadı. Kararla birlikte, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak görevlendirildiği Koza İpek Holding bünyesindeki tüm şirketler, iyi niyetli pay sahiplerinin/yatırımcıların pay ve hakları korunmak kaydı ile Hazine’ye devredildi.
Daire, Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 9 Ocak 2020’de karara bağlanan davaya ilişkin temyiz incelemesini tamamladı. Buna göre, sanıklar Cafer Tekin İpek hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 11 yıl 3 ay ve “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçundan verilen 6 yıl 3 ay hapis ile 250 bin lira para cezasının onanması kararlaştırıldı.
Sanık Melek İpek hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasını onayan Daire, sanıklar Ebru Şedele (İpek), Mahir Şermet, İsmet Sivrioğlu, Selim Elmasoğlu ve Orhan Selçuk Hasırcıoğlu hakkında “silahlı terör örgütüne yardım etme” suçundan verilen 1 yıl 13’er ay hapis cezalarını da onadı.
Daire, yerel mahkemece örgüt üyeliği suçundan 9 yıl 4 ay 15’er gün hapse çarptırılan sanıklar Harun Ekinci, Şaban Yörüklü ve Ali Serdar Hasırcıoğlu ile aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapse çarptırılan Hasan Burak Sertcan hakkındaki hükümlerin ise bozulmasına hükmetti.
“FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan 1 yıl 13 ay hapis cezası verilen sanıklar Fikret Şayan ve Hüseyin Erdem hakkındaki hükümler de bozuldu.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararında müsaderesine karar verilen şirketler Koza İpek Holding Anonim Şirketi, İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim Anonim Şirketi, Koza Anadolu Metal Anonim Şirketi, ATP İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi, ATP Havacılık ve Ticaret Anonim Şirketi, ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret Anonim Şirketi, Koza İpek Basın ve Basım Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri Anonim Şirketi, Rek-Tur Reklam Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi, Koza Prodüksiyon ve Ticaret Anonim Şirketi, İpek Online Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi, Bugün Televizyon ve Radyo Prodüksiyon Anonim Şirketi, Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi, Özdemir Antimuan Madenleri Anonim Şirketi, Koza İpek Tedarik Danışmanlık ve Araç Kiralama Ticaret Anonim Şirketi ile İK Akademi Anonim Şirketi olarak sıralandı.
Müsadere kararının kesinleşmesinden sonra aralarında hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim Anonim Şirketi, Koza Anadolu Metal Anonim Şirketi ve Koza Altın İşletme Anonim Şirketi’nin de bulunduğu çok sayıda şirketin Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devri bekleniyor. Toplam piyasa değeri yaklaşık 97.5 milyar TL olan şirketlerden Koza Altın İşletme Anonim Şirketi’nin yüzde 35’i, Koza Anadolu Metal Anonim Şirketi’nin yüzde 44.95’i ve İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim Anonim Şirketi’nin ise yüzde 37.88’i Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Koza Altın İşletme Anonim Şirketi geçen yıl net karını bir önceki yıla göre yüzde 33 arttırarak 4 milyar TL’ye, Koza Anadolu Metal Anonim Şirketi yüzde 26 artışla 1 milyar 584 milyon TL’ye, İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim Anonim Şirketi ise yüzde 26’lik artışla 836 milyon TL’ye çıkartmıştı. Holdingin hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerinin en büyüğü olan Koza Altın İşletme Anonim A.Ş. Türkiye’nin 8 farklı bölgesinde altın üretim yapıyor.
28 Mayıs 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Bankacılık Kanunu’nda ve 655 sayılı KHK’da değişiklik yapan yasa ile TMSF bünyesindeki kuruluşların satışı ve tasfiyesi konusunda düzenlemeler yapılmış ve bu konuda kurumun yetkileri arttırılmıştı.
Aynı yılın hisan ayında TBMM’ye verilen yasa teklifinin gerekçesinde milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen oluşumların ve terörle iltisaklı olan kuruluşların TVF’de bulunmasının önemi anlatılıyordu.
Yasa teklifinde kayyum eliyle yönetilen şirketlerin, yatırımlarını daha etkin yapması, daha etkin yönetilebilmesi ve piyasa şartlarıyla yarışıp daha rahat satılabilmesi için TVF’ye geçmesi gerektiği ifade ediliyordu.
Söz konusu şirketleri bünyesinde barındıran ve atadığı kayyumlarla yönetimini yapan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) eski Başkanı Muhiddin Gülal, 2020 yılının ekim ayında kendisiyle yapılan bir ropörtajda Koza Altın’ı TVF’ye devredebileceklerini söylemişti. Gülal, o dönemde müsadere kararıyla ilgili yargı süreci devam eden şirketler konusunda şunları söylemişti:
“Koza Altın ve Erciyes Anadolu Holding gibi birçoğunda müsadere kararı çıktı. Eğer karar kesinleşirse bu şirketler artık Hazine’nin malı olacak. Hazine’ye geçmesinin ardından bir kısmına farklı şeyler düşünüyoruz. Mesela Koza Altın çok stratejik bir firma, altın üretiyor. Bunu diyoruz belki TVF’ye devredebiliriz”.
İpek Grubu şirketleriyle ilgili ikinci bir olasılık ise TMSF’nin şirketleri ihaleyle satması. Bu durumda hisseleri müsadere edilip Hazine’ye devredilen kişi ve kuruluşlara bir ödeme yapılmayacak ve satıştan elde edilen gelir Hazine’ye gidecek.
Koza İpek Holding ve aynı grupta yer alan şirketler, borsadaki yatırımcıların hakları korunmak kaydıyla Hazine’ye geçti. Halka açık olan şirketlerin hisseleri, Borsa İstanbul’da işlem görmeye devam edecek.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması kapsamında, 1 Eylül 2015’te, Hamdi Akın İpek ile yakın aile bireylerinin ortağı olduğu holding bünyesindeki şirketler ve İpek’in ikametgahı aranmıştı. El konulan kayıt, defter ve belgeler üzerinde inceleme yapan bilirkişilerin raporu doğrultusunda, holding bünyesindeki 22 şirkete 26 Ekim 2015’te Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğince kayyum atanmış, şirketler, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 6 Eylül 2016 tarihli kararıyla TMSF’ye devredilmişti. Ardından, FETÖ çatı davasının firari sanığı, eski Koza Holding’in yöneticisi Hamdi Akın İpek, kardeşi Cafer Tekin İpek ile annesi Melek İpek’in de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında dava açılmıştı.
İddianamede, sanıkların, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet”, “Vergi Usul Kanunu’na muhalefet”, “güveni kötüye kullanma”, “özel belgede sahtecilik” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” gibi suçlardan cezalandırılmaları talep edilmişti.
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince ilk duruşması 20 Eylül 2017’de görülen dava, 9 Ocak 2020’de tamamlanmış, firari sanıklar Hamdi Akın İpek, Pelin Zenginer, Osman Zenginer, Ayhan Yurttaş ve Nevin İpek’in dava dosyalarının ayrılmasını kararlaştırılmıştı. Yerel mahkemenin verdiği kararlar, bazı sanıklar ve suçlamalar yönünden istinaf aşamasında kesinleşmişti.
Müsadere, işlenen suç ile ilgili belirli bazı eşya veya kazançların mülkiyetinin devlete aktarılması işlemine verilen isim. Hukuki niteliği itibariyle bir ‘güvenlik tedbiri’ olarak kabul ediliyor. Müsadereye ilişkin verilen mahkeme kararlarında kazanılmış hak durumu söz konusu değil. Mahkeme her zaman müsadere konusunda karar verebilir.