Dior modaevi bir kere daha ırkçılıkla suçlanıyor

Fransız modaevi Dior,  Asyalı bir modelin  gözünün ucuyla yukarı çekildiğini gösteren bir reklam  kampanyası nedeniyle Çin sosyal medyasında ırkçılıkla suçlandı. Bu, markanın ırkçılıkla suçlandığı ilk olay değil…

Kültür Sanat 17 Nisan 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı

Fransız lüks markası Dior, bir kez daha ırkçılıkla suçlanıyor. Şirketin kısa süre önce yayınladığı makyaj kampanyası fotoğraflarından birinde, Asyalı bir modelin gözlerini yukarı doğru çektiği görülüyor. Bu hareket, özellikle ABD ve Avrupa toplumlarında, bu her zaman Asyalılara karşı temsili ırkçı jestlerden biri olarak kabul ediliyor. 

Marka, tepki gören reklamı konuyla ilgili bir açıklama yapmadan sosyal medya sayfasından kaldırıldı. Bu, Dior’un ırkçılıkla suçlandığı ve tartışma yarattığı ilk olay değil. Marka daha önce de  ‘çekik göz’ hareketi yapan modellerin fotoğraflarını yayınlamıştı.

Dior’un ırkçılıkla suçlanan kampanya fotoğrafı.

Dior, 2018 yılında yapılan bir defile sırasında Çinli model Ju Xiaowen’in üzerinde giydiği bir elbise nedeniyle ırkçılıkla suçlanmıştı. Bazı Çinli internet kullanıcıları, elbisenin tasarımının Çin kültürünü aşağıladığını ve Qipao adlı geleneksel Çin elbisesine saygısızlık ettiğini düşünmüştü. Dior, özür dileyerek konuyla ilgili açıklama yapmış ve tasarımın Çin kültüründen esinlenildiğini, saygı ve hayranlıkla yapıldığını belirtmişti.

Ayrıca, Dior’un eski tasarımcısı John Galliano, 2011 yılında Paris’te ırkçı söylemlerde bulunduğu için işine son verilmişti. Galliano, hakkındaki suçlamaları kabul etmiş ve özür dilemişti. Dior da bu olaydan sonra Galliano ile ilişkisini kesmişti.

Morgan Freeman: Siyah olmaktan gurur duyuyorum ama beni bu şekilde tanımlayamazsınızMorgan Freeman: Siyah olmaktan gurur duyuyorum ama beni bu şekilde tanımlayamazsınız



10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.