Yeni irtifa rekoru: Ingenuity Mars’taki 50’nci uçuşunu tamamladı

Kızıl gezegendeki durum hakkında bilgi edinmeye çabalayan Mars aracı Ingenuity, 50'nci uçuşunu tamamlayarak yeni bir irtifa rekoru kırdı.

Bilim Teknoloji 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Perseverance keşif aracından ayrıldıktan sonra Mars yüzeyinde bekleyen Ingenuity helikopterinin eski bir görüntüsü. Fotoğraf: NASA/JPL-CALTECH

NASA, uzay aracı Ingenuity’nin Mars’taki 50’nci uçuşunu tamamlayarak yeni bir kilometre taşına ulaştığını bildirdi. Bu uçuşta aracın yaklaşık iki buçuk dakikada bin fitten fazla yol kat ettiği aktarıldı.

Ingenuity’nin tehlikeli arazide seyrettiğini belirten NASA, helikopterin bir zamanlar su barındırdığı düşünülen Jerezo Krateri yakınlarındaki Fall River Geçidi’ni keşfetmeden önce yeniden konumlandırma uçuşu gerçekleştirmeyi planladığını açıkladı.

Ingenuity, Perseverance Rover ile Şubat 2021’de Mars’a iniş yaptı. Araç, 19 Nisan’da ilk uçuşunun ikinci yıl dönümünü kutlayacak. Helikopterin başlangıçta beş uçuş yapması planlanıyordu ancak Mars’ta motorlu, kontrollü uçuşun mümkün olduğunu kanıtlayan bir teknoloji harikası haline eldi.

Mars’a ulaştığından beri 89 dakikadan fazla ve 11,6 kilometre boyunca uçan 1,8 kiloluk helikopterin büyük bir kısmının kullanıma hazır akıllı telefon işlemcileri ve kameralar kullanılarak inşa edildiği düşünülürse bu hiç de azımsanacak bir başarı sayılmaz.

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’nda Ingenuity ekibi lideri Teddy Tzanetos, helikopterin beklenen toplam uçuş süresini yüzde 1,250 ve beklenen mesafeyi de yüzde 2,214 oranında aştığını söylüyor. Ingenuity’nin aşınma ve yıpranma belirtileri göstermeye başladığını belirten Tzanetos, bununla birlikte helikopterin görevinin ne zaman sona ereceğinin belli olmadığını söyledi.

Henüz insan ayağı değmedi ama Mars’a çöp atmayı başardık, sonra da kendi çöpümüzü buldukHenüz insan ayağı değmedi ama Mars’a çöp atmayı başardık, sonra da kendi çöpümüzü bulduk

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.