Emekli emniyet müdürlerlerinden seçim bildirisi: Silah ve çipli sahte kimlik uyarısı

Emekli emniyet yöneticileri yaptığı açıklamayla 14 Mayıs seçimlerine dair uyarılarda bulundu. 10Haber'e konuşan Emekli Emniyet Yöneticileri 2023 Demokrasi Platformu Sözcüsü Erdal Nal, 14 Mayıs'ta 200'ü aşkın kişiyle sandık güvenliği için gönüllü olarak çalışacaklarını söyledi.

Siyaset 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Emekli emniyet müdürleri ve emniyet amirlerinden oluşan “Emekli Emniyet Yöneticileri 2023 Demokrasi Platformu” bir açıklama yayınlayarak 8 maddede seçim güvenliğine dair uyarılarda bulundu.

14 Mayıs’ta kolluk personeli hariç vatandaşların silah taşımamaları kuralının tavizsiz şekilde uygulanması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, “Seçim günü yasaklar bittikten sonra dahi vatandaşların her tür silahlarla sokaklara çıkmalarına ve ‘silahlı kutlamalara’ asla izin verilmemelidir” denildi.

Eski MİT Müsteşarı Köksal’dan seçimlere dış müdahale uyarısıEski MİT Müsteşarı Köksal’dan seçimlere dış müdahale uyarısı

‘Çipli sahte kimlik’ uyarısı

Emekli Emniyet Yöneticileri 2023 Demokrasi Platformu’nun açıklaması şöyle:

“Emekli Emniyet Yöneticileri 2023 Demokrasi Platformu olarak; oy ve seçim güvenliği konusunda kamuoyunda bulunan haklı kaygılarının giderilmesi amacıyla, mesleki deneyimlerimize dayanarak aşağıdaki hususları açıklama gereği duyduk:

1. Seçimlerin huzur ve güven ortamı içinde geçmesi için; seçim günü ve gecesi Seçim Kanunundaki tüm yasaklara kesinlikle uyulmasının sağlanması gereklidir.

2. 14 Mayıs 2023 günü kolluk personeli hariç olmak üzere, ruhsatlı dahi olsa vatandaşların silah taşımamaları kuralı tavizsiz şekilde uygulanmalıdır. Seçim günü yasaklar bittikten sonra dahi vatandaşların her tür silahlarla sokaklara çıkmalarına ve ‘silahlı kutlamalara’ asla izin verilmemelidir. Kolluk bu konuda etkin tedbirler almalı, uymayanlar hakkında adli yaptırımlar tavizsiz uygulanmalıdır. Tüm kolluk yönetici ve çalışanları bu konularda önceden uyarılmalıdır.

3. İstanbul’da Emniyet tarafından çipli sahte kimlik çetesinin ortaya çıkarılması, seçim esnasında mükerrer veya başkasının yerine oy kullanılması yönündeki endişeleri artırmıştır. Sandık görevlileri ile gözlemcilerin bu konuda uyanık olmaları sağlanmalıdır.

4. Refakatle oy kullanması gerekli olan kişilerin yanlarında tarafsız kişilerin bulunmasına özen gösterilmelidir.

5. Oy pusulalarının, zarfların, mühürlerin güvenlikleri tam sağlanmalı, oy verme ve sayım esnasında sandıklar görevliler tarafından asla yalnız bırakılmamalıdır. Islak imzalı tutanaklar siyasi partiler tarafından seçim sonrasında açıklanan resmi sonuçlar ile karşılaştırılmak üzere özenle korunmalıdır.

6. Oy çuvallarının güvenliği sandık görevlileri ve gözlemciler tarafından sıkıca takip edilmeli, yaşanan olumsuzluklar başta kolluk birimleri olmak üzere, parti yöneticileri ve ilgili seçim kurulları ile paylaşılmalıdır.

7. Özellikle sosyal medya üzerinden yayılan dezenformasyona karşı uyanık olunmalı, vatandaşı kışkırtıcı paylaşımlara tereddüt ile yaklaşılmalı, bağımsız birimlerce teyit edilmeyen kirli bilgiler asla ciddiye alınmamalıdır.

8. Her seçim döneminde kolluk üzerindeki siyasi baskılar artmaktadır. Kolluk personelinin görevini tarafsız ve adil yürütmesi sağlanmalı ve desteklenmelidir. Kanunun gereği olarak seçim güvenliğini sağlayan kolluk personeline siyasi müdahalelere asla izin verilmemeli, bu tür girişimler dijital kayıtlarla ve tutanaklarla tespit edilmelidir.”

Emekli Emniyet Yöneticileri 2023 Demokrasi Platformu “Oy ve Seçim Güvenliği” açıklaması

Silah yasağı ve mükerrer oy çıkışı

Platform üyelerinin emekli emniyet amirleri ve emniyet müdürlerinden oluştuğunu belirten Erdal Nal, 10Haber’e yaptığı açıklamada 20 gün önce çalışmalarına başladıklarını söylerek, “Şimdilik yaklaşık 200 kişiyiz. Kişisel olarak sandık güvenliği için çalışan platformlarda görev alacağız. Platformu kurmamızın esas amacı toplumsal konularda deneyimlerimiz aktarmak ve polislerin haklarını savunmak. Devletin güvenlik politikalarında ve mecliste polislerin deneyimleri yansıtılmıyor. Polislerin de mecliste temsil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aday adayı arkadaşlarımızı destekledik. CHP’den bir polis arkadaşımız Kahramanmaraş’tan 8. sıradan aday gösterildi. Seçilme ihtimali yok maalesef. İYİ Parti’de de Bolu 2. sıra adayı İrfan Bayar ağabeyimiz. Seçilebilecek yerlerde biri olmadı ama emekli polis olan adaylar var. Platform olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir aday destekleme tavrı koymuyoruz. Sayımızı kontrollü bir şekilde artıracağız. 14 Mayıs seçimlerinde de dikkat edilmesi gereken konularla ilgili kaygılarımızı dile getirdik. Özellikle seçim günü kolluk kuvvetleri hariç silah yasağı ve mükerrer oylarla ilgili dikkat edilmesi gerektiğiniz düşünüyoruz” diye konuştu.

Emekli Emniyet Müdürü Erdal Nal

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler