The Weeknd dünyanın en popüler şarkıcısı oldu
The Weeknd ve Drake'in 'Heart on My Sleeve' şarkısı kısa sürede listelerin üst sıralarına yerleşti. Lakin bir sorun vardı. Sanatçılar böyle bir şarkı hiç üretmemişti. Parça, algoritmalardan yararlanılarak artırılmış gerçeklik tarafından bestelenmişti. Şimdi şarkı platformlardan kaldırılıyor.
Artırılmış gerçeklik her geçen gün boyut atlamaya, insanları şaşırtmaya ve düşündürmeye devam ediyor. Geçen cuma yayınlanan ve tamamen artırılmış gerçeklik aracılığıyla bestelenen bir şarkı kısa sürede sosyal medyada viral oldu, dijital platformlarda çok dinlenilen şarkılar arasına girdi.
The Weeknd ve Drake’in şarkısıymışçasına dinlediğimiz ‘Heart on My Sleeve’den bahsediyoruz. Parça, Drake ve The Weeknd’in, daha önce The Weeknd ile çıkmış olan pop yıldızı ve aktris Selena Gomez hakkında karşılıklı sözlerini simüle ediyor. Kısa sürede çok dinlenenler arasına giren şarkı, hiç kuşkusuz bir telif hakları ihaliydi ve bu yüzden kısa süre içinde dijital müzik platformlardan kaldırıldı. Ama tartışması ve yarattığı sansasyon baki kaldı.
Peki neydi bu şarkının alametifarikası?
Son yılların en popüler müzisyenleri arasında yer alan The Weeknd ve Drake’in bugüne kadarki çalışmalarını baz alıp bir de düet yapsalar ortaya nasıl bir şey çıkar diye düşünen artırılmış gerçeklik, ortaya öyle bir şarkı çıkardı ki hafta sonu boyunca tüm dünyada olay oldu desek abartmış olmayız.
Ghostwriter olarak bilinen internet kurdu şarkıyı müzisyenlerin sesleri üzerinde eğitilmiş bir yazılımla üretti. Drake ve The Weeknd evlerinde NBA maçları izlerken ya da herhangi başka bir şey yaparken onların yerine harıl harıl çalışıp ‘Heart on My Sleeve’ isimli şarkıyı üreten Ghostwriter’ın ortaya çıkardığı iş, büyük ihtimalle bu alandaki bir ilki de oluşturuyor. Daha önce Nick Cave’in eserlerinin bir algoritmasıyla şarkı sözü yazılmıştı. Nitekim Nick Cave de doğal olarak ortaya çıkan işi “berbat” olarak nitelendirmişti. Ancak bu seferki örnekte işin içine düet girince iş daha da bir karışık hâl aldı.
Her iki sanatçının plak şirketi olan Universal Music Group, hafta sonu boyunca hit haline gelen şarkı hakkında sert bir açıklama yaparak bunun bir telif hakları ihlâli olduğunu söylediler. Universal yetkilileri, dijital mecraların harekete geçmesi çağrısında bulundu:” Platformların, hizmetlerinin sanatçılara zarar verecek şekilde kullanılmasını önlemek için neden temel bir yasal ve etik sorumluluğa sahip olduğunu göstermektedir. Çözümün bir parçası olmaları gerektiğini kabul eden platform ortaklarımızın bu konulardaki katılımı bizi cesaretlendiriyor.”
Müzik şirketinin bu çıkışının ardından Spotify, Apple Music, Tidal ve Deezer dün akşam saatlerinde şarkıyı platformdan kaldırdı. Benzer bir süreç kısa bir süre önce TikTok ve YouTube’da da vuku buldu. Fakat, çok rağbet gören şarkının farklı remiksleri halihazırda YouTube’da mevut. Spotify’da kaldırılmadan önce 629 bin 439 kez dinlenen şarkı platformun en düşük telif hakkı oranı olan yayın başına 0,003 dolardan yaklaşık 1.888 dolar kazandı.
Bir fikri mülkiyet avukatı BBC’ye yaptığı açıklamada telif hakkı ve yapay zeka ile ilgili yasaların açık olmadığını söyledi. Jani Ihalainen, İngiltere telif hakkı yasasının icracılara performansları üzerinde, belirli performansların kayıtlarının kopyalarının yapılması da dahil olmak üzere belirli haklar sağladığını söyledi.
Avukat Ihalainen, “Ancak, özellikle bir icrayı kopyalamayan ‘deepfaked’ bir ses, büyük olasılıkla kapsam dışında kalacak ve hatta kendi başına korunan bir eser olarak kabul edilebilecektir. Mevcut mevzuat derin taklitleri ve fikri mülkiyet ve diğer haklar açısından potansiyel sorunları ele almak için yeterli değil.” dedi.
Hanımlar, beyler ve sevgili çocuklar: Huzurlarınızda mekânın sahibi Metallica