Prince’ten Michael Jackson’a Super Bowl’un unutulmaz şovları

Amerikan futboluna Türkiye'de ilgi sınırlı olsa da final maçı Super Bowl'un devre arasındaki mini konser müzikseverlerce dikkatle takip ediliyor. Michael Jackson ile popüler hale gelmeye başlayan bu gösterinin unutulmazlarına göz atalım.

Bu derlemeyi yaparken neleri hatırlamadık ki? Prince'in yağmur altındaki tarihi gitar solosu, Madonna'nın sansasyonel gösterisi, Janet Jackson'ın günlerce konuşulan frikiği ve elbette Michael Jackson.

Kültür Sanat 13 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Dün binlerce kilometre uzakta sabaha karşı oynanan bir maçı milyonlarca insan izledi. Amerikan Ulusal Futbol Ligi NFL’in şampiyonluk maçı Super Bowl’da Kansas City Chiefs ile San Francisco 49ers karşılaştı. Dört buçuk saat süren bu bölüm Türkiye’de milyonlarca insan için pek bir şey ifade etmese de devre arasındaki gösteri çok daha büyük ilgi görüyor. Hem de yıllardır. Aslında bu ilginin köklerine gitmek için 31 yıl öncesine bakmak gerekiyor. Popun kralı Michael Jackson ile popülerlik kazanan devre arası konseri bugüne kadar nice efsaneyi ağırladı. Dün akşamki gösteride Amerikalı müzisyen Usher’ın sahne performansından memnun kalmayanların sayısı azımsanmayacak çok. Aradan geçen bu uzun zaman diliminde finalin devre arasındaki en unutulmaz gösterilere göz atalım.

Janet Jackson, Justin Timberlake, 2004

2004 yılında oynanan Super Bowl final tarihinin en unutulmaz anlarından birine tanıklık etmişti. Janet Jackson ve Justin Timberlake’in sahne aldığı devre arası gösterisinde yaşanan görünmez kaza günlerce dünya basınında gündemde yer edinmiş, iki müzisyenin performansının da önüne geçmişti. Justin Timberlake ile şarkı söylerken dans eden Janet Jackson elbisesinin azizliğine uğramış ve “frikik” vermişti. Bunu bir süre fark edemeyen Jackson magazin basınına bol bol malzeme sunmuştu.

Katy Perry, 2015

Rihanna tahtından indirene kadar Super Bowl tarihinin en çok izlenen gösterisine imza atan isim Katy Perry’ydi. Altın kaplama kaplan maketi üstünde sahneye gelen Amerikalı müzisyene binlerce seyircinin çığlıkları eşlik etmişti. ‘Roar’la başlayan şarkıda adı üzerine adeta kükreyen müzisyenin performansına Lenny Kravitz ve Missy Eillott da eşlik etmişti. 12 dakikalık gösteriye dansçıların yanı sıra ışık gösterileri de eşlik etmişti. Dönemin en çok dinlenen şarkılarından oluşan çalma listesinde ‘Dark Horse’, ‘I Kissed a Girl’ ve ‘Teenage Dream’ gibi şarkılar da yer almıştı.

Rihanna, 2023

Hafızalardaki yeri hazır tazeyken şöyle bir geçen yılı hatırlayalım. Uzun süredir sahnelerden uzak kalan Rihanna 2023 Super Bowl Half Time Show için izleyici karşısına çıkmıştı. Beş yıllık sahne hasretine son veren mini konseriyle Rihanna finaller tarihinin en yüksek izlenme sayısına da ulaşmıştı. Unvanın bir önceki sahibi Katy Perry’ydi. Kıyafetiyle uzun süre konuşulan Barbadoslu müzisyen bu yıl Usher’in performansından memnun kalmayan izleyicilerin sıklıkla kıyasladığı bir gösteriye imza atmıştı. Kırmızılar içindeki müzisyenin dansları da gecenin unutulmazları arasındaydı.

Beyoncé, Coldplay, Bruno Mars, 2016

Rüya gibi isimler değil mi? Türkiye’de bu isimleri canlı canlı dinlemek için bizler yıllardır büyük bir bekleyiş içindeyken 2016 yılının Super Bowl maçına bilet alan izleyiciler bu tarihi ana tanıklık etmişti. Kaliforniya’nın Santa Fe kentindeki finalde Coldplay ile başlayan gösteriye Bruno Mars ve Beyoncé de dahil olunca insanlar unutulmaz bir gösteriye şahitlik etmişti. ‘Viva La Vida’, ‘Paradise’, ‘Adventure of a Lifetime’, ‘Uptown Funk’, ‘Formation’, ‘Clocks’, ‘Fix You’ ve ‘Up and Up’ın seslendirildiği bu mini konser dansçılar ve seyircilerin de katılımıyla muhteşem bir enerji yaratmıştı.

The Weeknd, 2021

Şimdi herkesin unutmak istediği o döneme gidelim. Pandemi nedeniyle tüm dünyada hayatın durma noktasına geldiği bir dönemde tartışmalara rağmen hayata geçen Super Bowl, The Weeknd’in gösterisine tanıklık etmişti. Spotify verilerine göre dünyanın en çok dinlenen müzisyeni olma unvanını taşıyan nam-ı diğer Abel Tesfaye bu pek hareketli gösterisinde ‘Starboy’, ‘The Hills’, ‘After Hours’, ‘I Feel it Coming’, ‘Save your Tears’, ‘Earned it’ ve Spotify’da tüm zamanların en çok dinlenen şarkısı olan ‘Blinding Lights’ı seslendirdi. Pandemi tedbirleri nedeniyle yüzde 37 kapasiteyle dolan Florida’daki Tampa Bay Stadyumu NFL tarihinin bu yönüyle unutulmaz, ama bir o kadar da tekrarı asla arzulanmayan gösterisine ev sahipliği yapmıştı.

Bruce Springsteen, 2009

Hemen hemen her Amerikalı’nın gönlünde ayrı yeri olan Bruce Springsteen’in de yolu Super Bowl Half Time Show’dan geçmişti. Müzikseverlerin ona hitap etmeyi sevdiği şekliyle ‘The Boss’ 13 dakika boyunca kaldığı sahnede izleyicileri büyülemişti. Üç saati aşkın süren konserleriyle bilinen müzisyenin bu unutulmaz performansının tadı haliyle damaklarda kalmıştı. Florida’nın Tampa kentindeki finalde müzisyen dört şarkısını seslendirmişti. Uzun süre NFL yönetiminin devre arası gösteride sahne alması için yaptığı teklifleri reddeden Springsteen’in 2009’da bu inadından vazgeçmesi ABD’de sevinçle karşılanmıştı. Mini konserin en ikonik anı The Boss’un solosunun ardından dizlerinin üstünde sahnede kaymasıydı. Ne kapanış ama?

The Rolling Stones, 2006

2006’da ABD’nin Detroit kentindeki Super Bowl müzik tarihinin yaşayan efsanesini ağırlamıştı. Stadın ortasına kurulan devasa öpücükten de anlaşılacağı üzere The Rolling Stones sahnedeydi. Mick Jagger’in o asla tükenmek bilmeyen enerjisi, dansları ve karizmasıyla öne çıktığı konserde ‘Start me Up’, ‘Rough Justice’ ve elbette ki ‘Satisfaction’ seslendirilmişti. Bu unutulmaz gösteri bittiği andan itibaren NFL tarihinin klasik devre arası gösterileri arasına adını yazdırdı. Çok da söze gerek kalmayan bu unutulmaz gösteriyle sizi baş başa bırakalım.

Lady Gaga, 2017

Muhteşem bir ses, muhteşem bir gösteri. Karşınızda Lady Gaga. Amerikalıların ulusal gururunu okşayan girişin ardından Lady Gaga, Super Bowl gösterisine ‘Poker Face’ ile başlamıştı. Göklerden sahneye inen müzisyenin Houston kentindeki performansında seslendirdiği ikinci şarkı ‘Born This Way’ oldu. En etkileyici devre arası gösteriler arasında yerini alan bu görkemli gösteride Lady Gaga en sevilen şarkılarından ‘Bad Romance’ı da söylemeden etmemişti. Neyse ki bu 13 dakikalık güzellik internette mevcut.

Michael Jackson, 1993

Her şeyin başladığı yıla gidelim. Super Bowl etkinliğinin daha çok ilgi görmesi için harekete geçen NFL yetkilileri o yıl İstanbul’da konser vermeden önce popun kralı Michael Jackson’ın kapısını çalmıştı. Zira önceki yıllarda da devre arasında mini konserler yapılıyor ancak bir türlü istenen etki yaratılamıyordu. Gözünü karartan NFL yetkilileri atılacak en mantıklı ve garantili adımı atıp popun kralını bir gösteri için ikna etmişti. Kaliforniya’daki bu unutulmaz performansta Michael Jackson moonwalk yaparken ‘Jam’, ‘Billie Jean’, ‘Black or White’, ‘We are the World’ ve ‘Heal The World’ü seslendirmişti. Şu sıralar Netflix belgeseliyle yine gündemde olan ‘We are the World”ün başlangıcında tribünlere yansıyan koreografi unutulmazlar arasında. Huzurlarınızda o eski, güzel günlerden 12 dakikalık bir kesit.

Madonna, 2012

Popun kralından sonra sırada popun kraliçesi var. Tıpkı Michael Jackson gibi İstanbul’a gelmeden önce Super Bowl sahnesine çıkan bir diğer isim de Madonna olmuştu. MDNA Tour kapsamında 2012’de İstanbul’a da uğrayan popun kraliçesi önce Indianapolis’te sahne almıştı. LMFAO, Nicki Minaj, M.I.A. ve CeeLo Green dışında Madonna’ya sahnede Romalı askerler eşlik etmişti. ‘Vogue’ ile başlayan performans ‘Music’ ile devam etmişti.

Prince, 2007

Pek çok Super Bowl etkkinliğini canlı izlemiş eleştirmenlere göre tarihin en iyisi oydu. 2016 yılında aramızdan ayrılan Prince 2007’de Miami’deki finalin devre arasında sahneye çıkmıştı. Tüm zamanların en iyi balladları arasında gösterilen ‘Purple Rain’ performansına gerçekten yağmurun eşlik etmesi o anın ambiyansına çok şey katmıştı. “Müsaadenizle gitarımı çalacağım” dedikten sonra attığı solo unutulmazlar arasında yerini aldı.

Müzik Radarı'nda yerli yabancı karışıkMüzik Radarı’nda yerli yabancı karışık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.