Ankara’da 23 Nisan’ın en özel sergisi: Yaşasın Cumhuriyet

Türkiye İş Bankası'nın Kurtuluş Savaşı'nı, bağımsızlığa giden çetin mücadeleyi ve mücadelenin kahramanlarını anlattığı sergilerinin son halkası Yaşasın Cumhuriyet. İstanbul'da kısa bir süre görücüye çıkan serginin Ankara ayağı tam da 23 Nisan'da TBMM'nin 103. yıldönümünde başkentte açılacak.

Kültür Sanat 22 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkıp Kurtuluş Savaşı’nı başlatmasının 100. yıldönümünde Türkiye İş Bankası Müzesi İstiklal sergisiyle çıkmıştı karşımıza. Sonrasında açılan Bir Asrın Ardından sergisi ise Türkiye’nin bağımsızlığına uzanan süreçte başta Gazi Mustafa Kemal Paşa başta olmak üzere isimli isimsiz kahramanların hikayelerini anlatıyordu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, iktisadi zaferle taçlanmazsa sonuç kalıcı olamaz” sözünden ilham alan, Cumhuriyet’in 100. yıldönümü için açılan ‘Yaşasın Cumhuriyet’ sergisi ise savaşlarla kazanılan bağımsızlığın nasıl bir ekonomik bir kalkınma ile korunduğunu ve sürdürüldüğünü anlatıyor.

Sergi Meclis’in yanı başında

İstanbul’daki Türkiye İş Bankası Müzesi’nde yoğun ilgi gören bu sergi, milli iradenin millete verildiğinin en büyük kanıtı olan TBMM’nin açılışının 103. yıldönümünde Ankara’da yarın açılacak. Hem de ilk meclisin çok yakınında bulunan Ulus’taki Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde.

Yıl boyunca İstanbul ve Ankara’da eş zamanlı devam edecek Yaşasın Cumhuriyet! sergilerinde Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarının ruhunu, zorlu bir istiklal savaşının ardından siyasi bağımsızlığını kazanan bir ülkenin iktisadi bağımsızlığı inşa etmesinin ilk adımlarını ve küllerinden yeniden doğuşunu görmek mümkün olacak.

Ankara’ya özel bölüm

Ankara’daki sergi, müzenin fiziksel özellikleri nedeniyle İstanbul’daki sergiden farklılaşıyor. Bu farklılaşma sergilenen orijinal belge ve objelerde kendini gösterirken sergide başkente ayrılmış özel bir bölüm de yer alıyor.  Kentin planlı büyümesi ve sosyal hayatının zenginleşmesi film ve fotoğraflar eşliğinde anlatılıyor.

İstanbul’da kısa sürede 50 bin ziyaretçiye ulaşan serginin Ankara’da da büyük ilgi görmesi bekleniyor. Hatırlatalım hem İstanbul hem de Ankara’da ziyaretçilerin sergi deneyimini zenginleştirmek amacıyla hazırlanan rehberli turlar ve öğrenci atölyeleri de ücretsiz olarak sunuluyor.

Türkiye, Cumhuriyet'le böyle kalkındıTürkiye, Cumhuriyet’le böyle kalkındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.