Teknoloji girişimcisi genç olur diye bir kural yok… 55 yaşında, dünyanın en önemli teknoloji şirketini kuran adamdan öğrenecek çok şey var
Araç çağırma uygulaması Lyft'in çiçeği burnunda CEO’su David Risher maliyetleri düşürmek için çalışanların yüzde 30’unu işten çıkartıyor.
Nisan ayı başında yönetim kurulu üyeliğinden mobil araç çağırma uygulaması Lyft’in CEO’luk görevine getirilen eski Amazon yöneticisi David Risher’in ilk işi çalışan sayısını azaltmak olacak. Risher, şirket çalışanlarına gönderdiği e-postada maliyetleri düşürmek ve daha rekabetçi fiyatlar sağlayabilmek amacıyla çalışan sayısında “önemli ölçüde” küçülmeye gideceklerini belirtti.
Uygulama kullanıcılarının ve sürücülerinin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamaya odaklanmak için yeniden yapılanmanın bir parçası olarak ekibin boyutunu “önemli ölçüde” küçülteceklerini belirten Risher, gelecek hafta Perşembe çalışanların durumuyla ilgili ayrıntıları bildireceklerini aktardı.
Risher, bu durumun söz konusu süreye kadar belirsizlik oluşturduğunun farkında olduklarına işaret ederek, çalışanların hazırlıklı olmasını istediklerini ifade etti. Risher’e göre bu kararı almalarının nedeni uygun fiyatlı yolculuklar, sürücüler için cazip kazanç ve karlı büyüme sağlamak için maliyetleri düşürmenin gerekliliği.
Öte yandan Wall Street Journal’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, söz konusu işten çıkarmaların Lyft’in araç sürücüleri dışında kalan 4 binden fazla çalışanının yüzde 30’unu veya daha fazlasını etkileyebileceği belirtildi.
Bu arada Lyft’in, yemek dağıtım ve alışveriş işine giren rakibi Uber’in aksine faaliyetlerini çeşitlendirmemesi özellikle Covid döneminde büyük sıkıntı yaşamasına neden olmuştı. Salgın döneminde daha az sayıda müşterinin araç kullanmasına karşılık, online siparişlerin patlaması Uber’in işlerini büyütmesini sağlamıştı. Lyft geçen yılın sonlarında da çalışan sayısının yüzde 13’ünü oluşturan 700 kişiyi işten çıkartmıştı. 2009 yılında kurulan Lyft bugüne kadar hiç kar açıklamadı.
Lyft faaliyet gösterdiği alanda yıllar yıllarca “iyi çocuk” olarak konumlandırdı. Düzenleyicilerle ve taksi şirketleriyle kavga gibi ‘kirli işleri’ Uber’e bırakan pazarda ikinciliği hep içine sindirdi.
Ancak bugün itibarıyla ikinci sıradaki konumu şirketin, Uber’in tozunu yutmasına neden oluyor. Yıllar içinde sonu gelmeyen halkla ilişkiler skandallarıyla ve kurucu CEO’su Travis Kalanick’in istifasıyla sarsılan Uber’in pazar payı bugün yüzde 74’e ulaştı. Lyft ise yüzde 26’lık pazar payına sahip bulunuyor. Bu arada şirketin hisseleri de halka açıldığı 2019 yılından buyana yüzde 90 değer kaybetti. Lyft de yıllar içindeki bu gelişmeler nedeniyle kurtuluşu nisan ayı başında yönetim kurulunda üye olarak görev yapan ve 2022 sonuna kadar Amazon’da üst düzey yönetici olan David Risher’i CEO yapmakta buldu.
Covid 19 salgını sırasında çalışan sayısını önemli ölçüde artıran teknoloji şirketlerinde işten çıkarma dalgası devam ediyor. Yükselen enflasyon ve olası resesyon endişelere neden olurken özellikle ABD’de birçok teknoloji şirketi, geçen yıl itibarıyla binlerce kişiyi işten çıkarma ya da yeni işe alımlara ara verme kararı almaya başlamıştı.
Bu şirketler arasında Meta, Amazon, Microsoft ve Google’ın ana kuruluşu Alphabet gibi teknoloji sektörünün önde gelen firmalarının bulunması dikkati çekmişti.