Musk’ın sözlerine kızan Venedik Film Festivali’nin yöneticisi X’i bıraktı
Twitter, mavi tiki yalnızca Twitter Blue abonelerine özel kıldığı yeni sisteme perşembe akşamı tam olarak geçiş yaptı. Bunun sonucunda pek çok siyasetçi, ünlü, gazeteci ve medya kuruluşu mavi tiksiz kaldı. Bu yeni sistemin ilk gününün nasıl geçtiğini tek kelimeyle özetlemek mümkün: Kaos.
Twitter’ın daha önceki sistemde yeterliliklerini kanıtlayan kişilere ücretsiz sunduğu mavi tik özelliği perşembe akşamı resmen sona erdi. Türkiye’den Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve Deva Partisi lideri Ali Babacan da dahil olmak üzere pek çok siyasetçinin, ünlünün ve gazetecinin doğrulanmış hesaplarından mavi tik kaldırıldı.
Twitter’ın mavi tike sahip yaklaşık 400 bin kullanıcısı vardı ve biz bu mavi tikleri gördüğümüzde o hesapların Twitter tarafından doğrulanmış kişiler olduğunu anlayabiliyorduk.
Ancak yeni Twitter Blue uygulamasıyla bireysel kullanıcılardan mavi tik için aylık 8 dolar (150 TL), kuruluşlardan ise yine aylık 1.000 dolar kadar ödeme yapması istenecek. Daha önce ücretsiz aldıkları bir hizmete para vermek istemeyen kişiler, Twitter Blue almayınca da tahmin edersiniz ki sahte hesaplar aldı başını gitti.
Cuma günü uygulamada neler yaşandı, bir göz atalım:
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’den Microsoft’un kurucusu Bill Gates’e kadar pek çok isim doğrulama statüsünü kaybetti. Bunların arasında hesabı askıya alınınca kendi sitesini kuran ve hesabı yeniden açılsa bile uygulamaya dönmeyi reddeden eski ABD Başkanı Donald Trump da vardı.
Ne var ki NBA oyuncusu LeBron James, yazar Stephen King ve Star Trek yıldızı William Shatner gibi pek çok ünlü Twitter Blue almama sözü verse de bu üçünün mavi tiki kaldırılmadı. Hatta Stephen King şaşkınlığını, “Twitter bana Twitter Blue’ya abone olduğumu söylüyor. Ben abone olmadım. Telefon numarası verdiğim söyleniyor. Vermedim” diye yazarak şaşkınlığını gösterdi. King’in tweetine karşılık, sosyal medya platformunu geçen yıl 44 milyar dolara satın alan ABD’li milyarder Elon Musk, “Rica ederim namaste” diye yazdı. Meğer bu üç ismin mavi tikini Musk bizzat kendi cebinden ödemiş.
Twitter Blue’ya abone alanlar uygulamanın tamamen yürürlüğe girmesinin ardından King gibi telefon numarasını doğrulattıklarını belirten bir mesaj aldı. Ancak bu doğrulatma sistemi kullanıcının sadece telefonu olduğu anlamına geliyor. Kişinin kimliğini doğrulamıyor. Bu da hesapların doğruluğu konusunda endişeler yaratıyor.
Birçok kişi fırsattan istifade profil resimlerini ve isimlerini değiştirerek ünlüleri taklit etti. İnsanlar mavi tiklerin hak etmişlikle alındığı dönemde bile ünlü isimlerin sahte hesaplarını açıp onlar gibi davranmaya çalışabiliyordu. Bu sahte hesaplarla gerçek hesapları mavi tik sayesinde birbirinden ayırt edebiliyorduk. Şu anda elimizde kalan tek şey, kendisinin Vedat Milor ya da Ali Babacan olduğunu iddia eden kişinin hesabına girerek takipçi sayısına bakmak ya da başka sitelerle çapraz kontrol yoluna gitmek. Ki bu da hem uğraştırıcı hem de yüzde yüz doğru sonuca ulaşacağımız anlamına gelmiyor.
Twitter artık doğrulanmış kuruluşlar için sarı tik ve devlete bağlı kişi ve kurumlar için gri tik sunuyor ancak bu da tam olarak oturmuş gibi görünmüyor. Zira bazı hesaplarda bu sisteme uygun hareket edilirken bazılarında ise mavi tik kullanılmaya devam etti. Örnek vermek gerekirse TRT World, TRT 2 ve TRT Türk sarı tik alırken, yine aynı kuruluşa bağlı TRT Haber Canlı mavi tikte kaldı. Tabii bunun sebebi Musk’ın şirketin harcamalarını kısmak için işçi kıyımına giderek çalışanlarının yarısından fazlasını kovmasıyla bağlantılı olabilir.
Twitter Blue’nun servis ediliş şekli de tam bir fiyaskoydu. Bazı kullanıcılar mavi tiklerinin hesaplarından tam olarak kaldırılmadığını, yeni sistemin uygulamaya konulmasından günler önce yanıp söndüğünü belirtti.
Öte yandan Twitter, reklamverenlere reklamlarının yayımlanmaya devam edebilmesi için Twitter Blue’ya abone olmaları şartını koyuyor. Hem de bunu reklamverenlerinden gelen paranın yüzde 65 azaldığı bir dönemde yapıyor.
Twitter’ın bu büyük değişiklikten henüz büyük bir fayda sağlayamadığı ortada. Bağımsız araştırmacılar, Twitter’ın ara yüzünden elde ettikleri kamuya açık bilgilerden, ki bunlara artık sadece aboneler ulaşabiliyor, Twitter Blue’ya sadece 28 yeni hesabın kaydolduğunu belirtiyor. Bir başka raporda ise bu sayı yaklaşık 400 olarak ifade ediliyor.
https://twitter.com/travisbrown/status/1649433999914270722?s=20
Berlin merkezli sosyal medya izleme yazılımı geliştiricisi Travis Brown, eski sistemde doğrulanmış hesaplardan yüzde 5’inden azının Twitter Blue’ya katılmak için ödeme yaptığını belirtiyor.