Depremzede çocuklara doktorlardan yardım eli: Çocuk İyilik Merkezi

Amerika'da yaşayan birkaç Türk doktor, depremde uzvunu kaybeden çocuklar için harekete geçmesi sonrası yardım çemberi büyüdü. 'Çocuk İyilik Merkezi' projesi başlatan doktorlar, depremzede çocuklara umut oldu.

Gündem 23 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

6 Şubat depremlerinde yaralanan ve bazı uzuvlarını kaybeden çocuklar sessiz sedasız yardım bekliyor. Zamanın ilerlemesiyle birlikte yaraların açık olduğu deprem bölgesinde olan ve buradan çıksa da travmayı atlatamayan çocuklar umutlarını da kaybetmeye başladılar. Ancak Amerika’da yaşayan birkaç Türk doktorun harekete geçerek başlattığı yardım hareketi, binlerce kilometreyi aşıp Türkiye’ye ulaştı.

DHA’nın haberine göre; onlarca uzmanlık derneğinin yanı sıra hem ABD, hem de Türkiye’den pek çok sivil toplum kuruluşu ve firmanın da desteğiyle Adana’da büyük bir çocuk rehabilitasyon ve iyilik merkezi oluşturulacak. Ayrıca ‘Çocuk İyilik Merkezi’ projesi sayesinde, deprem nedeniyle uzuv kaybı yaşamış tüm çocukların, 21 yaşını bitirene kadar protez, ortez, tekerlekli sandalye gibi ihtiyaçları karşılanacak, fizik tedavi ve psikiyatrik rehabilitasyon almaları sağlanacak, eğitim bursu verilecek ve meslek sahibi olmaya çalışan gençlerin istihdamı için de imkan yaratılacak. http://cocukprotez.org üzerinden ulaşılabilecek projeyi sadece depremde yaralanan çocuklar değil, daha önceden uzuv kaybı yaşamış ama bu büyük felaketten etkilenen çocuklar da dahil edilecek.

Çocuk İyilik Merkezi Projesi’nin kurucu ortaklarından Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş ile projenin fitilini Türkiye’deki meslektaşı Prof. Dr. Metin Karaböcülüoğlu’yla birlikte ateşleyen Kaliforniya-Los Angeles Üniversitesi’nden Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Yonca Bulut, yüzlerce depremzede çocuğun geleceğine umut olacak bu uzun soluklu organizasyonun detaylarını anlattı.

Prof. Dr. Çokuğraş, tam sayıyı henüz bilmediklerini ancak 700-800 civarında çocuğun uzuv kaybı yaşadığını düşündüklerini aktardı. “Bunların bazılarında birden fazla uzuv kaybı var. ‘Çocuk İyilik Merkezi’ diye bir merkez kurmaya bu nedenle karar verdik” diyen Prof. Dr. Çokuğraş, kendilerine Türkiye Ortopedi Derneği, Fizik Tedavi Derneği, Ortez-Protez Üreticileri Derneği, bazı ilaç kuruluşları, Çocuk Psikiyatrisi Derneği gibi çok sayıda kurumun da yardımcı olduğunu söyledi.

Çocuk İyilik Merkezi sistemine dahil edilecek ampüte çocuklar, herhangi bir suistimal yaşanmaması ve doğru protezin temin edilebilmesi için tıbbi bilgilerinin eksiksiz olması adına, doktorlar tarafından sisteme kaydediliyor. Prof. Dr. Bulut da “Ben, bu kadar çok doktorun, bu kadar hızla organize olduğunu ve aynı amaç için çaba sarf ettiğini hayatımda hiç görmedim. Büyük bilim insanları, işlerini güçlerini bıraktılar, Haluk Çokuğraş gibi, Gökhan Hotamışlıgil gibi (Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel gibi) hocalar, bu çocuklar için her hafta sonunu bu işe ayırdılar” dedi.

Prof. Dr. Yonca Bulut, depremin üçüncü günü uçaktayken Amerikan Pediatri Akademisi’nden aldığı destek mesajının ardından, meslektaşı Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu ile irtibata geçti. Türk Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçer Yıldıztaş’ın da ilk günden sürece dahil olmasıyla birlikte, bu bireysel çabalar her gün daha da büyüyen bir yardım çemberine dönüştü. ABD’den dünyaca ünlü ve saygın bilim insanlarından Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil (Harvard Tıp Fakültesi), Pediatri Uzmanı Prof. Dr. Pelin Cengiz (Wisconsin Üniversitesi), Beyin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aclan Doğan (Oregon Sağlık Bilimleri Üniversitesi) ve Prof. Dr. Nilgün Esen Bilgin gibi pek çok isim, depremzede çocuklara destek bulmak için gece gündüz çabalıyor. Ayrıca ABD’deki Turkish Philanthropy Funds (TPF) ile Bridge to Turkiye Fund (BTF) kuruluşları da cocukprotez.org için yardım topluyor. Yıllardır Türkiye’ye eğitim bursları veren BTF’in ABD’de bu konuda yürüttüğü yardım kampanyası ise “Project CATE (Child Amputees of Turkiye Earthquake)” olarak oluşuma destek veriyor. Türkiye’den de 12’den fazla tıpta uzmanlık derneği, sivil toplum kuruluşu, Türkiye Bankalar Birliği, bazı ilaç firmaları ile ortez – protez üreticileri projeye organizasyonel ve bilimsel anlamda destek oluyor.

Ödüllü şefin gönül mutfağı 75 gündür deprem bölgesinde: Şimdi dev bayram sofrası kurulacakÖdüllü şefin gönül mutfağı 75 gündür deprem bölgesinde: Şimdi dev bayram sofrası kurulacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.