ABD’deki gizli belgelerde bugün: Wagner Afrika’da yükseliyor

ABD Ulusal Hava Muhafızları mensubu 21 yaşındaki Jack Teixeira'nın Discord'da sızdırdığı belgeler o kadar çok ki her gün yeni bir istihbarat hakkında bilgimiz oluyor. Bu sefer basına yansıyan haberler Wagner'in Afrika varlığı üzerine.

Dünya 24 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Wagner'in yöneticisi, 'Putin'in şefi' olarak da bilinen oligark Yevgeni Prigozhin. Fotoğraf: AA

21 yaşındaki Jack Teixeira, arkadaşlarına çalım satmak için özel Discord sunucularında Pentagon’a ait çok gizli belgeleri yayımladığında durumun bu noktaya geleceğini tahmin etmiyordu muhtemelen. Belgelerin Minecraft sunucusu ve bunun akabinde Telegram’a sızdırılmasının ardından ABD basınında her gün yeni bir istihbarat patlatılıyor.

Bunların sonuncusu da Rus paralı asker örgütü Wagner’in Afrika’daki devletlerle Batı karşıtı bir ‘konfederasyon’ kurmak için canla başla çalıştığı yönündeki iddialar. Belgelere göre Rusya’nın Afrika’daki etkisinin hızla artması, ABD istihbaratı ve askeri yetkilileri için giderek artan bir endişe kaynağı haline geldi.

Wagner’in lideri Yevgeni Prigozhin, Ukrayna’daki savaşta söz konusu paramiliter örgütün etkinliğinin artması konusunda Kremlin ile çatıştığı dönemde, ABD’li yetkililer Wagner’in büyüyen küresel ayak izini olası bir güvenlik açığı olarak tasvir etti.

Wagner’e karşı ‘kanlı’ önlemler

Dosyada yer alan bir belgede ‘ABD ve müttefiklerinin koordineli engelleme çabalarının’ bir parçası olarak izlenebilecek yaklaşık bir düzine ‘kanlı’ önlem sıralanıyor. Buna göre Ukrayna güçlerinin Wagner komutanlarını öldürmesine yardımcı olmak için hedef tespit bilgisinin sağlanması öneriliyor ve diğer müttefiklerin Afrika’daki Wagner engeline karşı benzer kanlı önlemlerden bahsediliyor.

Ancak CIA, Pentagon ya da diğer kurumların, Prigozhin’in bir şekilde faaliyet gösterdiği 13 ülke arasından en az 8 Afrika devletinde stratejik avantajlar kazandığı altı yıllık süreçte Wagner’e taktığı ufak tefek çelmelerden başka bir şey yaptığını söylemek çok da mümkün değil.

Dosyalarda bahsi geçen tek doğrudan saldırı, ‘Libya’da Wagner’e ait bir lojistik uçağın imha edilmesi’. Belgede ne operasyon hakkında ne de büyük Wagner filosunun ufak bir parçası olan bu uçağın neden hedef alındığı hakkında çok fazla ayrıntı verilmiyor.

Wagner, Afrika ülkeleriyle ‘içinden çıkılması güç’ bir ilişki kuruyor

Wagner’e yönelik en önemli ABD saldırısı Şubat 2018’de Suriye’nin Deir al-Zour kenti yakınlarında gerçekleşmiş, hava saldırılarında yüzlerce Wagner askeri öldürülmüştü. Buradan çıkarılan sonuç da Wagner’in Ukrayna savaşından önce bile ABD için bir tehdit olarak görüldüğü. Ayrıca paramiliter örgüt, Ukrayna’daki savaşa rağmen Afrika’daki varlığını artırmaya da devam ediyor.

Uzmanlar Afrikalı diktatörlerin sorunlarını çözmek için Wagner’e başvurduğunu söylüyor ve ister seçime müdahale isterse de büyük isyanlarla başa çıkma konusunda Wagner’in olaya el attığını öne sürüyorlar. Bu durumun ileride Afrika’nın ilişkilerini kesmek istemesi halinde ayağına bağlı bir ip gibi durdurucu bir etkisi olacağı yönünde düşüncelere sahipler.

ABD'deki gizli belge sızıntılarında bugün: Suriye'deki Rus askerlerine karşı Ukrayna-SDG işbirliği ve Çin'in siber silah planlarıABD’deki gizli belge sızıntılarında bugün: Suriye’deki Rus askerlerine karşı Ukrayna-SDG işbirliği ve Çin’in siber silah planları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.