Bağımsızlık Günü’ne günler kala 380 bin İsrailli meydanlarda: En ciddi iç kriz

İsrail'de hükümetin dayattığı yargı reformuna karşı 380 bin kişi sokaklara döküldü. Protestoların 16'ncı haftasında İsrailliler demokrasiden taviz vermeyeceklerini bir kez daha gösterdi.

Dünya 24 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Protestonun organizatörleri 380 bin kişinin eylemlere katılım gösterdiğini söylüyor. Fotoğraf: AA

İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu hükümetinin meclise taşıdığı yargı düzenlemesi, yüksek mahkemenin yetkilerini kısıtlayacağı için demokrasiye aykırı bulunarak halkı sokaklara döktü. Halk, Filistin ile gerginlik üst seviyelere çıksa da protestolarına hiçbir şekilde ara vermezken, iktidarın içinden de düzenlemenin görüşülmesine ara verilmesi yönünde sesler yükselmeye başladı.

Bu noktada baskılara daha fazla dayanamayan Netanyahu, düzenlemenin görüşülmesine meclis tatilden dönene kadar ara verme kararı aldı. Ancak halk, düzenlemenin tamamen rafa kaldırılmasına kararlı. Bunu mümkün kılmak için de halk, protestoların 16’ncı haftasında meydanları boş bırakmıyor.

Ana muhalefet lideri de protestolara katıldı

İsrail’in 25 Nisan’daki Bağımsızlık Günü’nden günler önce İsrailliler yeniden sokaklara döküldü. Başta başkent Tel Aviv olmak üzere Batı Kudüs, Hayfa, Netanya, Birüssebi, Rehovot gibi pek çok kentte eylemlere on binlerce İsrailli katıldı. Polis bu kentlerde bazı yolları kapattı.

Yeni gerçekleştirilen kitlesel protestoya ülke genelinde toplam 380 bin kişinin katıldığı belirtiliyor. Protestonun organizatorleri, düzenlemeye ara verilmesine rağmen protestolarına devam etmelerinin nedenini, “Halk, diktatörülüğün kılıcının boyunlarına dayatıldığının ve inşa ettiğimiz her şeyi mahvolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun farkında” sözleriyle ifade ediyor.

Sızdırılan belgelerde yok yok: Türkiye-Wagner görüşmesi, Çin'in savaş stratejisi ve MossadSızdırılan belgelerde yok yok: Türkiye-Wagner görüşmesi, Çin’in savaş stratejisi ve Mossad

Protestolara muhalefet lideri Yair Lapid de katıldı. Halka konuşan Lapid, protestoları yapmasalardı korkulanın çoktan meydana gelebileceğini ve İsrail’in demokratikliğini kaybedeceğini belirtti. “Bir gün torunlarınıza, 2023 yılında nasıl da sokakları ellerinizde bayraklarla doldurduğunuzu ve İsrail devletini kurtardığınızı anlatacaksınız” diyen Lapid, “Bağımsızlık Günü’nden önce ülkeniz için savaştığınızı ve kazandığınızı anlatacaksınız” diye devam etti.

‘En ciddi iç kriz’

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, gündeme getirildiği zamandan beri düzenlemeye karşı olduğunu birçok dile getirdi ve durumun iç savaşa kadar gideceği konusunda uyarılarda bulundu. Konuya ilişkin yeni bir açıklamada bulunan Herzog, söz konusu anlaşmazlığın ülkede bugüne kadar gözlemlenen ‘en ciddi iç kriz’ olduğunu belirtti.

İsrail’in Yediot Ahronot gazetesine konuşan Herzog, bu krizin pek çok sektörü etkilediğini ifade ederek, kendisine karşı büyük bir muhalefet olduğu şeklindeki söylemlerin ‘propaganda’dan ibaret olduğunu savundu ve istifa etmeyeceğinin altını çizdi.

İsrail'in karabasanları: Netanyahu ve Anayasanın yokluğuİsrail’in karabasanları: Netanyahu ve Anayasanın yokluğu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.