Elon Musk’tan U dönüşü: Yüksek profilli hesaplara mavi tikleri geri verildi

ABD'li milyarder Elon Musk, paralı mavi tik uygulamasında geri adım attı. Buna göre platformda en az 1 milyon takipçisi olan hesaplara mavi tikleri geri verilmeye başlandı.

Bilim Teknoloji 24 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

ABD’li milyarder Elon Musk, 44 milyar dolara satın aldığı Twitter’da hiç değilse zarar etmenin önüne geçmek için perşembe akşamından itibaren Twitter Blue’ya abone olmayan tüm mavi tiklilerin tikini kaldırdı. Mavi tiki giden pek çok siyasetçi, gazeteci, medya kuruluşu ve ünlü daha önce sadece yeterliliklerini kanıtlayarak ücretsiz bir şekilde sahip oldukları hizmete para vermeyi istemeyerek tepki gösterdi. Tepkilerinde haksız sayılmazlar, en azından kuruluşlar için bunu söyleyebiliriz. Zira Twitter Blue bireysel hesaplar için aylık 150 TL (8 dolar), kurumsal hesaplar için ise aylık 19 bin (1.000 dolar).

Öte yandan Musk; NBA oyuncusu LeBron James, korku yazarı Stephen King ve Star Trek yıldızı William Shatner’a kıyak geçerek, onların mavi tiklerini kendi cebinden ödedi. Ancak sonunda itirazlara dayanamayan Musk, U dönüşü yaparak yüksek takipçili hesaplara mavi tikini iade etti.

BBC’ye göre bunun için kıstas 1 milyondan fazla takipçiye sahip olmak şeklinde belirlendi. Mavi tikini geri alabilen yabancı ünlüler arasında Beyoncé, Harry Kane, Richard Osman ve Victoria Beckham gibi isimler yer alırken, BBC News de sarı tikine yeniden kavuştu.

Öte yandan yeni kuralın tam olarak oturduğu söylenemez. Platformda 21 milyondan fazla takipçisi olan oyuncu Ryan Reynolds gibi bazı ünlüler hâlâ mavi tiklerini geri alamadı.

‘Bunun yaptığı roketle Mars’a falan gidilmez’

Bu arada mavi tikinin gitmesine en büyük tepkilerden birini gösteren yemek eleştirmeni Vedat Milor da muradına erdi. Ödeme yapmadığı halde tikini geri aldığını belirten Milor, “Bu adam her şeyi düşünmeden yapıyor. İki gün sonra tekrar değiştiriyor. Bunun yaptığı roketle Mars’a filan gidilmez. O düzeltmeleri yapana kadar yolda patlar” dedi.

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Deva Partisi lideri Ali Babacan ve Memleket Partisi lideri Muharrem İnce de mavi tiklerini geri alabildi. Ancak Twitter Blue’ya abone olarak mı geri aldılar yoksa Musk kendisi mi yaptı bilinmiyor.

Öte yandan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal ve BBP lideri Mustafa Destici henüz mavi tiklerine kavuşamadı.

Twitter'da paralı mavi tikin ilk günü: Bolca kaos ve az yeni kayıtTwitter’da paralı mavi tikin ilk günü: Bolca kaos ve az yeni kayıt

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.