Çin ile ABD arasındaki teknoloji savaşı Alibaba’ya 22 milyar dolara mal oldu
Çinli gökbilimciler, Mars yüzeyinin keşif uydusu Tienvın-1'in yakaladığı fotoğrafların birleştirilmesiyle meydana gelen panoramik fotoğraflarını yayınladı.
Çin Ulusal Uzay İdaresi ve Çin Bilimler Akademisi, ülkede ‘Uzay Günü’ olarak kutlanan 24 Nisan’da Mars yüzeyinin farklı projeksiyon yöntemleriyle tasvir edildiği panoramik fotoğrafı paylaştı. Fotoğraf, Anhui eyaletinin merkezindeki Hıfey’de düzenlenen törende halka sunuldu.
Fotoğrafın hazırlanışı sırasında bir dizi izdüşüm yöntemleri kullanıldı. Bunlar arasında Robinson, Mercator, azimut eş yakınlık ve ortografik izdüşümleri bulunuyor. Söz konusu yöntemlerle Kızıl Gezegen’in yüzeyi iki boyutlu yüzeye yansıtılarak oluşturuldu.
Her bir noktanın 76 metrelik uzamı temsil ettiği yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, Mars uydusu Tienvın-1’in Kasım 2021-Temmuz 2022 tarihlerinde gezegenin yörüngesinde 284 seferde çektiği 14 bin 757 imajın birleştirilmesinden oluşturuldu. Bu fotoğrafların bilim insanlarına ve mühendislere Mars keşif faaliyetlerinde daha iyi bir yol haritası hazırlamaları için referans olması amaçlanıyor.
Çin, Tienvın-1’i 23 Temmuz 2020 tarihinde uzaya göndermişti. Araç, 202 gün süren yolculuğun ardından 10 Şubat 2021’de Mars’a ulaşmış, bu tarihte de Tienvın-1 uydusu çalışmalarına başlamıştı.
Çin böylece ABD’nin ardından Mars’ta keşif faaliyeti yürütmeyi başaran ikinci ülke olmuştu. Çinli bilim insanları, Tienvın-1 keşif görevinde, uzay aracının keşfettiği yer şekillerinin 22’sine Çin kültüründe büyük önem taşıyan köylerin isimlerini vermişti.