ABD ikna oldu: Çin artık gelişmekte olan ülke statüsünü aştı

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, ABD tarafından 'gelişmekte olan ülke' statüsünden çıkarılacak. Çin'in statüsü üst orta gelirli ülke, yüksek gelirli ülke veya hem ABD hem de Çin'i içeren uluslararası kuruluşlar için kullanılan gelişmiş ülke olarak güncellenecek.

Ekonomi 29 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Çin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olmasına rağmen gelişmekte olan ülke olarak görülüyordu.

ABD’de Temsilciler Meclisi, ülke nezdinde Çin’in, gelişmekte olan ülke olarak belirlenen statüsünün kaldırılması için çalışma yapılmasına yönelik tasarıyı oybirliğiyle kabul etti. ‘Çin Halk Cumhuriyeti Gelişmekte Olan Bir Ülke Değildir Yasası’ başlıklı tasarı 415’e karşı 0 oyla kabul edilirken, bu tasarı ABD Dışişleri Bakanı’na çeşitli görevler yükleyecek.

Buna göre, Çin’in statüsü gelişmekte olan ülkeden, üst orta gelirli ülke, yüksek gelirli ülke veya hem ABD hem de Çin’i içeren uluslararası kuruluşlar için kullanılan gelişmiş ülke olarak güncellenecek. Dışişleri Bakanı ayrıca bu güncellemenin sonucu olarak Çin’in, uluslararası kurumlarda ayrıcalıklı muamele veya yardım görmesi gibi bir durumu engelleyecek.

Ali Baba’nın patronu Jack Ma aylar sonra ansızın Çin’de yeniden ortaya çıktı

Tasarıyı hazırlayanlardan Cumhuriyetçi Kaliforniya temsilcisi Young Kim, “Çin Halk Cumhuriyeti dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve küresel ekonominin yüzde 18.6’sını oluşturuyor” derken, “Ekonomilerinin büyüklüğü ABD’den sonra ikinci sırada. ABD gelişmiş bir ülke olarak muamele görüyor, ÇHC de öyle olmalı. Ayrıca anlaşmalarda ve uluslararası örgütlerde yüksek gelirli bir ülke olarak muamele görüyor, dolayısıyla Çin de gelişmiş bir ülke olarak muamele görmeli” şeklinde konuştu.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.