1623 tarihli Birinci Folio Shakespeare metinleri sergileniyor

Shakespeare'in en ünlü oyunlarından bazılarının 1623'ten kalma ilk baskısı Londra'da sergileniyor. Nadir bir kopya olan 'İlk Folio' derlenmemiş olsaydı Shakespeare klasikleri ‘Macbeth’, ‘On İkinci Gece’ ve ‘Fırtına’ gibi oyunlara hiç ulaşamayabilirdik.

Kültür Sanat 25 Nisan 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
İlk Kopya, Kitap, 1913'te Guildhall Kütüphanesi'ne transfer edildi.

Shakespeare’in en ünlü oyunlarından bazılarının 1623’ten kalma ender görülen ilk baskısı (First Folio)  Londra’da sergileniyor. 1913’te şu an bulunduğu Guildhall Kütüphanesi’ne transfer edilen kopya hassas yapısıyla nadiren ziyarete açılıyordu. Bu özel sergi ise, Shakespeare’in doğumunun 400. yılı kutlamalarının bir parçası olarak düzenleniyor.

Guildhall Kütüphanesi’nin baş kütüphanecisi Peter Ross, BBC’ye yaptığı açıklamada,  Shakespeare’in oyunlarının toplanmış ilk baskısının toplamda 750 kopya basıldığı, günümüzde 235 kopyanın kaldığını söyledi. Bu kopyaların  sadece dörtte biri eksiksiz. Sergilenecek bu kopya da onlardan biri. Baskı, ayrıca kaliteli kağıdıyla da dikkat çekiyor. Ross, bu baskının kütüphanede kalacağını ancak, 2020 Ekim ayında bir ‘İlk Folyo’ kopyasının yaklaşık 10 milyon dolar karşılığında satıldığını da açıkladı.

‘Macbeth’, ‘On İkinci Gece’ ve ‘Fırtına’yı hiç okuyamayabilirdik

Londra Şehir Kuruluşu’nun Kültür, Miras ve Kütüphaneler Komitesi Başkanı Wendy Hyde ise halkı bu sergiyi ziyaret etmeye davet ediyor: “Londralıların harika tarihlerini takdir etmelerinin çok ilham verici olduğunu düşünüyorum. Birinci Folio gerçekten dikkat çekici bir kitap ve beş değerli saat boyunca, herkes Guildhall Kütüphanesi’nde yakından görebilecekleri nadir bir fırsat sunulacak.”

‘İlk Folio’ baskısı, yazara bir saygı kitabı olarak oyuncular John Heminge ve Henry Condell tarafından derlenmişti. Uzmanlar, yazarın iki arkadaşı John Heminge ve Henry Condell’in oyunları bu şekilde toplamamış olsalardı, aralarında ‘Macbeth’, ‘On İkinci Gece’ ve ‘Fırtına’ gibi oyunların da bulunduğu kült çalışmaların sonsuza kadar kaybolabileceğini söylüyor. Yani tüm bu klasikler için Shakespeare’den sonra bir de Heminge ve Condell ikilisine teşekkür borçluyuz.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.