Boş kiralık kasa kalmadı: Yeni yastık altı oldu

Vatandaş evinde tuttuğu altın ve dövizi resmi banka hesapları yerine, kiralık kasada tutmayı tercih etti. Yoğun talep nedeniyle bankalarda boş kiralık kasa sıkıntısı yaşanıyor.

Ekonomi 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye ekonomik olarak zor bir dönem geçirirken bankalarda boş kiralık kasa kalmadı. Vatandaşlar evlerinde tuttukları döviz ve altını banka hesaplarına yatırmak yerine, bankalarda kiraladıkları kasalarda tutmayı tercih ediyor. Bu nedenle de özellikle büyükşehirlerde kiralık kasa sıkıntısı yaşanıyor.

Asayiş ve deprem

Yastık altı kültürünün yaygın olduğu Türkiye’de, vatandaşların kiralık kasalara yönelmesindeki ana etkenin artan hırsızlık olayları ve olası bir deprem endişesi olduğu ifade edildi. Bir banka yetkilisi bu sürecin bir yıldır devam ettiğini, insanlar resmi hesapları tercih etmediğini belirtti.

İstanbul dışında bulabildi

Kiralık kasa bulamama sorununu geçen gün K.G adlı vatandaş da yaşadı.  K.G İstanbul’da bir evinde tuttuğu altın ve dövizi banka kasasına koymak için İş Bankası, Akbank, HalkBank, Yapı Kredi  bankalarına başvurdu. Ancak bankalar İstanbul’da kiralık kasalarının hepsinin dolu olduğunu söyledi. Vatandaş sonunda kendisine kiralık kasayı İstanbul’un dışında başka bir ilde bulabildi.

Kiralık kasaların yıllık fiyatları

Bankaların kiralık kasalarının yıllık fiyatı her bankaya göre değişiklik gösterebiliyor. Bankaların güncel fiyat tarifesine göre kiralık kasaların yıllık ortalama fiyatı şu şekilde:
Kasa Boyutu    Asgari Fiyat (Yıllık)        Azami Fiyat (Yıllık)

Küçük Boy                 638,00 TL             638,00 TL

Orta Boy                    826,00 TL              826,00 TL

Büyük Boy             1.012,00 TL               1.012,00 TL

Özel Boyut            1.153,00 TL               1.153,00 TL

Depozito Ücreti    469,00 TL                 848,00 TL

Kapalıçarşı'ya göre döviz durmayacak: Yükselmesinin önünde bir engel mi var?Kapalıçarşı’ya göre döviz durmayacak: Yükselmesinin önünde bir engel mi var?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.