ABD, Rusya’nın tarım ihracatı ödemelerinin JPMorgan’dan geçmesine izin verdi

SWIFT’ten çıkartılan Rusya, Birleşmiş Milletler’in Tahıl Koridoru'ndan yaptığı ihracatın bedelini zor da alsa alabilecek.

Ekonomi 27 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
JPMorgan'ın sistemi SWIFT'in alternatifi olmayacak.

ABD, yatırım bankası JPMorgan Chase & Co’nun  ülkenin tahıl ihracatında ödemelerin Rusya Ziraat Bankası’na (Rosselkhozbank) yapılması için aracılık etmesine izin verirken, Reuters’e konuşan Rus kaynaklarına göre bu geçici düzenleme bankanın SWIFT mesajlaşma sistemine yeniden bağlanmasının yerini tutmayacak.

Rusya Ziraat Bankası’nın SWIFT mesajlaşma sistemine yeniden dahil edilmesi, Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının yenilenmesi için Rusya’nın temel taleplerinden biriydi. Rusya, Batı’nın Rus tahıl ve gübre ihracatına yönelik kısıtlamalarını kaldırmadığı takdirde anlaşmayı uzatmayacağını belirtmişti.

BM'nin teklifi: Rusya'nın tahıl ihracatında Türk bankaları devreye alınacakBM’nin teklifi: Rusya’nın tahıl ihracatında Türk bankaları devreye alınacak

Rus kaynak, “JPMorgan, tarım ihracatına yönelik ödemeleri gerçekleştirmek için OFAC (ABD Dış Varlık Kontrol Ofisi) lisansını aldı fakat işlemler zor. Bu (yöntem), SWIFT’in yerini tutamaz.” dedi.

JPMorgan sisteminin Rosselkhozbank’ın yeniden SWİFT’e bağlanmasına alternatif olarak getirildiğini belirten aynı kaynak bu yöntemin her an sonlandırılabileceğini belirterek “Bu konuda adım atılması gerekiyor” diye konuştu.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.