Cannes Film Festivali tartışmaları takmıyor

2023 Cannes Film Festivali heyecanla beklendiği kadar tartışmalı kararlarla da dikkat çekiyor. Festival yönetimi, kısa süreli bir ertelemenin ardından hakkında taciz iddiaları bulanan Catherine Corsininin 'Dönüş' filmini ana yarışma listesine ekledi.Üstelik filmle ilgili başka tartışmalar da var.

Kültür Sanat 27 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Tartışmalı filmin yönetmeni Corsini, tacizle de suçlanıyor.

2023 Cannes Film Festivali bu sene de heyecanla beklendiği kadar tartışmalı filmler ve kararlarla dikkat çekmeyi de başarıyor. Festival sürpriz bir kararla yönetmen Catherine Corsini’nin, ‘Dönüş/Le Retour’ filminin resmi yarışma seçkisinde yer alacağını duyurdu. Sürpriz diyoruz zira filmle ilgili birçok tartışma var.

Fransız yönetmen Catherine Corsini, ‘Dönüş/Le Retour’ filmiyle 76. Cannes’da düzenlenen yarışmada yedinci kadın yönetmen olacaktı. Ancak, çekimler sırasında ortaya çıkan iddialar sonrasında işler karıştı. Yönetmen Corsini film ekibi tarafından tacizle suçlanıyordu. Ayrıca ekipten iki kişinin, kadın oyunculara karşı uygunsuz eylemlerde bulundukları iddia edildi. Bu iddiaların ardından festival komitesi filmin hangi kategoride gösterileceğini kararını duyurmayı ertelemişti.

Bu arada filmle ilgili tek kaos bu değil. Filmde, 15 yaşındaki bir çocuğun yer aldığı cinsel içerikli bir sahnenin devlet komisyonun izni olmadan eklenmesi bir krize daha neden oldu. Bu olayın ardından filme verilen 680 bin avroluk devlet desteği geri alındı. Tüm bunlar sosyal medyada filme ve yönetmene karşı bir kampanya başlatılmasına neden oldu.

Tüm bunlar yaşanırken  Cannes Film Festivali, filme ana yarışmada yer vermemeyi düşündü, kararı duyurmayı erteledi, bu hafta başlarında ‘Dönüş’, 2023 Cannes Film Festivali’nin resmi yarışmasına seçildiği duyuruldu. Taciz iddialarıyla suçlanan Corsini, bu yılki Cannes festivalinde Altın Palmiye için yarışan yedinci kadın yönetmen oldu.

Cannes kararlarını değiştirmiyor

Lakin bu tartışmalar, iddialar  ve sosyal medya tepkileri Cannes yönetiminin kararını değiştirmeye yetmedi. Üstelik festival yönetimi bu tür tartışmaları ya da filmler, yönetmenlerle ilgili sosyal medya tepkilerini önemsemiyor. Fransız yönetmen Maiwenn’in Johnny Depp’in geri dönüş filmi olarak tanımlanan ‘Jeanne du Barry’nin açılış filmi olmasıyla ilgili kararını da değiştirmedi. başlamıştı. Neden derseniz filmin yönetmeni Maiwenn’in bir gazeteciye saldırdığı iddiası Fransa’da ciddi şekilde tartışılmıştı 16 Mayıs’ta gerçekleşecek festivalin açılış filmi hala ‘Jeanne du Barry.’

 

Johny Depp tepkisi Cannes'ın direktörünü kızdırdı: Film Depp'i değil 15. Louis'yi anlatıyorJohny Depp tepkisi Cannes’ın direktörünü kızdırdı: Film Depp’i değil 15. Louis’yi anlatıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.