Freddie Mercury’nin koleksiyonu satışa çıkıyor: Biçilen değer 6 milyon sterlin

Queen grubunun solisti, efsane müzisyen Freddie Mercury'nin öldüğü 1991'den beri evinde muhafaza edilen 1.500 parça özel eşyası müzayedede satışa çıkarılıyor. 6 milyon sterlinlik değer biçilen eşyalardan elde edilecek gelir hayır kurumlarına bağışlanacak.

Kültür Sanat 27 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Freddie Mercury’nin milyonlarca sterlinlik değerindeki koleksiyonu açık artırmayla satışa çıkıyor. Sesi ve sahne gösterileriyle çağın en büyük yıldızlarından biri olan Freddie Mercury’nin koleksiyonunun satışından elde edilecek gelir, hayır kurumlarına bağışlanacak. 1991 yılında hayatını kaybeden Freddie Mercury, hayattayken tüm servetini bir dönem sevgili olduğu sonrasında da çok sağlam dostluk kurduğu Mary Austin’e bağışlamıştı. Freddie Mercury’nin 33 yıldır West Kensington’daki evinde muhafaza edilen 1500 eşya yeni alıcılarına ulaşacağı günü bekliyor.

Aralarında Picasso tablosunun yanı sıra Freddie Mercury’ye ait el yazması şarkı sözleri ve sahne kostümleri gibi eşyaların bulunduğu koleksiyona şu anda sahiplik yapan Mary Austin konu hakkında BBC’ye konuştu. “Onun zevk yelpazesini görüyorsunuz” diyen Austin, Freddie Mercury’nin özel eşyalarını “çok zeki ve sofistike bir koleksiyon” olarak tanımladı. “Hayatımdaki bu çok özel bölümü kapatmak gibi zor bir karar almamın zamanı geldi” diyen 72 yaşındaki Mary Austin, birlikte çekilmiş fotoğrafları dışında her şeyi satacak. Evet, meşhur kedili yeleği de dahil…

Mercury’nin Matisse, Chagall ve Picasso koleksiyonu

Freddie Mercury’nin ölmeden bir ay önce satın aldığı son sanat eseri olan Fransız ressam Tissot’nun tablosuna 600 bin sterlik paha biçiliyor. Queen’in solistinin görkemli koltuğunun da yine aynı meblağdan alıcı bulması bekleniyor. Satışın en önemli parçalarından biri de Freddie Mercury’nin Queen’in en büyük marşlarından biri olan ‘We Are The Champions’ın dokuz sayfaya yayılmış, armoni ve akorlarını da içeren el yazısıyla yazılmış sözleri olacak. Sözlerin 200 -300 bin sterline satılması bekleniyor.

Sahne kostümleri de satılacak

‘Killer Queen’in yazılı olduğu kağıt (1974’te siyah bir kalemle) 50 bin ilâ 70 bin sterlin arası bir ücrete satışa çıkıyor. Austin, şarkı sözlerinden ayrılmanın özellikle zor olduğunu, çünkü bu sözlerin kendisini adadığı adamın onun için en güzel yanını gösterdiğini ifade etti. Freddie Mercury’nin 30 yıldır hiç değişiklik görmeyen evindeki Matisse ve Chagall’ın baskılarının yanı sıra Picasso’nun bir portresi bulunuyor. Koleksiyondaki Picasso tablosunun 70 bin sterline alıcı bulması bekleniyor.

Son olarak açık artırımda Freddie Mercury’nin gösterişli sahne kostümleri, payetli kedi kıyafetleri, simli ayakkabıları ve 1980’lerde Queen ile çıktığı son turnede giydiği sahte kürk, kırmızı kadife ve elmas taşlı taç ve ona uygun pelerini de satılacak. Eylül ayında Sothesby’de satışa çıkarılacak 1.500 eşyalık koleksiyonun toplamda 6 milyon sterline alıcı bulması bekleniyor. Satıştan elde edilecek gelir hayır kurumlarına bağışlanacak.

Müzik dünyasının asi şövalyeleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.