Sanayici de göçmen uyarısı yaptı: Sınırlama ve Göç Bakanlığı gerekli
ASO Başkanı Seyit Ardıç gençlerin iş beğenmedikleri için değil, iş bulamadıkları ya da rahat yaşayacakları bir ücrete ulaşamadıkları için ülkeyi terk ettiklerini belirtti.
Ekonomide dengelerin alt üst olması, yüksek enflasyon ve işsizlik yüzünden toplumun her kesiminden genç insanların ilk fırsatta yurtdışına göç edeceklerini dillendirmeleri patronları rahatsız etti.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, oda meclisinin aylık toplantısında enflasyonun 51 aydır arttığına dikkat çekerek, “Hane halkının satın alma gücü her geçen gün azalıyor, hayat şartları zorlaşıyor. Geçinemeyen akıllı gençlerimiz yurt dışına gidiyor, aklımız göçüyor” dedi.
İşsizlik ve düşük ücretler yüzünden 2019, 2020 ve 2021 yıllarında 300 bin üzerinde vatandaşın diğer ülkelere gittiğini belirten Ardıç, çalışanlara geçim sıkıntısı çekmeyecekleri ücretlerin verilmesi gerektiğini söyledi.
ASO Meclis toplantısında konuşan Başkan Ardıç, gençlerin iş beğenmemekten değil, iş bulamadıkları ya da rahat yaşayacakları bir ücrete ulaşamadıkları için ülkeyi terk ettiklerini belirtti.
Ülkede daha yüksek ücretli iş imkânları oluşturulması gerektiğini ifade eden Ardıç, “Yüksek işsizlik oranları, hayat pahalılığı, geçim kaygısı, kendi öz vatanlarında makul bir hayat yaşama yönündeki ümitlerini azaltıyor ve ne yazık ki gençlerimizin bir kısmı gidiyor. Üniversite mezunu genç nüfusumuzda ciddi işsizlik problemi var. Gençlerimize yetiştikleri alanlarda iş imkânları oluşturmalıyız. Geçim sıkıntısı çekmeyecekleri ücretler sağlamalıyız” diye konuştu.
Ardıç, özellikle nitelikli insanların, kıymetli beşeri sermayenin diğer ülkelere kaptırıldığına dikkat çekerek, “Hazır yetişmiş meslek sahiplerine AB ve ABD kapılarını açıyor, bu sayede verimlilik artışı yakalıyorlar. Asıl bizim kendi ülkemizde beşeri sermayemizi yükseltmemiz gerekirken, yetişmiş insanlarımızın gitmesi, yani akıl gücümüzün göçü, potansiyel verimlilik kazanımlarımızı azaltıyor. Aklımızı, akıllı gençlerimizi kaybediyoruz” dedi.
Başkan Ardıç, Almanya’da 1 milyondan fazla nitelikli çalışan açığı olduğunu, bu açığın 2030 yılına kadar 3 milyon kişiye ulaşacağını söyledi.
Alman hükümetinin eğitimli insanları ülkesine çekecek cazip uygulamalarla bu açığı kapatmayı hedeflediğine işaret eden Ardıç, açığın önemli bir kısmının Türkiye’den giden nitelikli insanlarla sağladığı uyarısında bulundu.
Ardıç, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ülkedeki sorunları gün yüzüne çıkarma açısından önemli bir gösterge olduğuna da işaret ederken, “Bu toplumsal acımız, bizlere liyakatin, kalitenin, denetimin, adaletin önemini çok travmatik bir biçimde hatırlattı. Ekonomik zorluklar, bizlere yetkin ve bağımsız kurumların ne kadar gerekli olduğunu gösterdi” dedi.