Rapçi Ohash hakkında sınır dışı kararı alındı, sanatçılar ve sosyal medya isyanda

İran asıllı rapçi Ohash hakkında sınır dışı kararı verildi. Gerekçe, rapçinin sosyal medya paylaşımları… Kararın duyurulmasının ardından Ohash'ın serbest bırakılması ve sınır dışı kararının kaldırılması için kampanya başlatıldı. Meslektaşları Ezhel, Fuat gibi isimler de destek mesajları paylaştı.

Kültür Sanat 1 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İran asıllı rapçi Ohash hakkında sınır dışı edilme kararı alındı. İran’da hakkında verilen idam kararı sebebi ile yedi yıl önce Türkiye’ye iltica eden müzisyen Ador Hooyar’ın oğlu Ohlash mahlaslı Şaho Gazerançi, bugün Türkçe rapin önemli isimlerinden biri. ‘Aklıma Gelme’, ‘Paranoya’, ‘Benim Hatam’ ve ‘Nil Baba’ gibi şarkılarıyla bilinen rapçi, üç yıl önce ünlü şarkıcı Ezhel ile ‘Nereden Nereye’ isimli bir düet yapmıştı. Türkiye’de uluslararası koruma kapsamında yasal mülteci olarak yaşayan rapçi hakkında sınır dışı kararı verildi. Kararın gerekçesi ise Ohlash’ın sosyal medya paylaşımları.

Görüşmeye çağırıldı gözaltına alındı

Ailesi ve meslektaşlarının kararın gerekçesini ve sürecin detaylarını sosyal medya hesaplarından anlattı: “Uluslararası Koruma kapsamında yedi yıldır Türkiye’de yaşayan İran asıllı sanatçımız (müzisyen) Shahoo Gazeranchi (Ohash); 26.04.2023 tarihinde Göç İdaresi tarafından görüşmeye çağırıldı. Avukatlarımız aracılığıyla katıldığı görüşmenin ardından, aynı gün haklı bir sebep gösterilmeksizin Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nde gözetim altına alındı.

Kamu düzenini tehlikeye sokmuş!

Ardından; Ankara Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından Ohash hakkında, attığı tweetler ve tweette yaşanılan olaylar nedeniyle, ‘kamu düzenini tehlikeye soktuğu’ gerekçesiyle haksız biçimde sınır dışı etme kararı alındı.
Ohash 26.04.2023 tarihinden itibaren sınır dışı edilmek üzere gözetim altındadır. Ohash (Shahoo Gazeranchi) herhangi bir hedef göstermemiş ve kötü niyetli bir eylemde bulunmamıştır. Mağduriyetine sebep olan olay hakkında özgürce fikir beyan etmek, yaşadığı süreci anlatmak her bireyin en doğal hakkıdır. Avukatlar sürecin takipçisidir. Karara itiraz edilerek, en yakın zamanda Ohash’ın özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ezhel (@ezhel06)

Kararın duyurulmasının ardından sosyal medyada rapçinin serbest bırakılması ve sınır dışı kararının kaldırılması için kampanya başlattı. Sosyal medya kullanıcıları #freeohash hastagine mesajlar yazarak kararın durdurulmasını talep etti. Meslektaşları Ezhel, Fuat gibi isimler de destek mesajları paylaştı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de konu hakkında Twitter’dan bir açıklama yaptı, sürecin takipçisi olduklarını duyurdu:“12 yıl önce yedi yaşında İran rejiminden kaçarak Türkiye’ye yerleşen ve Türkçe rap yapan Ohash’ı bir eleştirel tweet’i nedeniyle sınır dışı etmeye kalkmak saçmalıktır, kötülüktür, acizliktir. Bu saçmalığa itiraz ediyoruz. Sürecin takipçisiyiz. Peşini bırakmayız.”

Çekmediği film nedeniyle hapiste, çektiği filmler ödül alıyorÇekmediği film nedeniyle hapiste, çektiği filmler ödül alıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler