Galatasaray ve Beşiktaş İstanbul’a şen dönüyor
1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı için Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen bazı örgütler, Beşiktaş ve Şişli’den yürüyüş düzenledi. Polis müdahale ederek engellediği 184 gösterici gözaltına alındı.
1 Mayıs Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlamak isteyen birçok sendika, örgüt ve siyasi partinin, Beşiktaş ve Şişli’de yaptıkları yürüyüşler polis tarafından engellendi. Gün içinde farklı farklı saat ve yerlerden Taksim’e çıkmak isteyen toplam 184 kişi gözaltına alındı.
Umut Sendikası üyesi 15 kişi, Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi üzerinden Taksim’e çıkmak istedi. “Korkma, cesur ol. Umut senin gücündür” sloganı atarak yürüyen grubun önü çevik kuvvet tarafından kesildi. 15 kişi gözaltına alındı.
Gençlik Komiteleri ise Taksim Meydanı’na Beşiktaş Süleyman Seba Caddesi üzerinden yürüdü. Gençlik Komiteleri üyesi 30 kişi, “Yaşarken bir oydan, ölürken bir sayıdan fazlasıyız” pankartıyla polisin kurduğu barikatı yıkmak için yüklendi, tamamı gözaltına alındı.
Beşiktaş’ta aynı saatlerde Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyeleri de Barbaros Bulvarı üzerinden Taksim Meydanı’na çıkmak için yürüyüşe geçti. Polisin müdahalesiyle karşılan HKP üyelerinden 37 kişi gözaltına alındı. HKP’den yapılan açıklamada polisin şiddet uyguladığı belirtilirken bir üyelerinin ayak parmağı kırıldığı söylendi.
Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek üzere harekete geçen Yoldaşlarımızdan 37'si, AKP'giller'in kolluk güçleri tarafından şiddet uygulanarak gözaltına alınmıştır. Yoldaşlarımızdan birinin ayak parmağı kırılmıştır. Gözaltı sırasında yaralanan Yoldaşlarımızdan birinin şu anda hastanede… pic.twitter.com/QWKGcF3X4Y
— HKP (@kurtuluspartisi) May 1, 2023
Şişli de ise Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Devrimci Çizgi Dergisi, Enerji İşçileri Sendikası, İnşaat İşçileri Sendikası, Mücadele Birliği, Birleşik Devrimci Güçler, Toplumsal Özgürlük Partisi üyeleri, “1 Mayıs alanı Taksim Meydanı” diyerek başlattıkları yürüyüşlerinde gözaltına alındılar.
Şişli’den Taksim Meydanı’na yürüyüşe geçen ilk grup saat 07.30 civarında Mücadele Birliği üyeleriydi. ‘Gitmedik buradayız. Yaşasın 1 Mayıs’ pankartı açan Mücadele Birliği üyesi iki kişi gözaltına alındı.
Gitmedik Buradayız Yaşasın 1 Mayıs!https://t.co/9wRN8Od3xA#1May #1Mayıs #1MAYIS2023 pic.twitter.com/d0HtRlxS5n
— Mücadele Birliği Gazetesi (@mucadelebirlig3) May 1, 2023
Ardından DİSK’e bağlı Enerji-Sen ve İnşaat-İş sendikası üyeleri Taksim’e yürümek istedi. Polisin müdahalesiyle durdurulan aralarında Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız ve İnşaat-İş Genel Sekreteri Yunus Özgür’ün de olduğu sendika üyesi beş kişi gözaltına alındı.
Direniş ve Dayanışma Yaşatır diyerek @insaatsendika ile birlikte sefalete, yoksulluğa karşı kurtuluş ellerimizdedir diyerek Taksim'e yürüyen arkadaşlarımız göz altına alındılar. Taksim yasaklanamaz Yaşasın 1 Mayıs…. pic.twitter.com/CbK59JcFbg
— DİSK/Enerji-Sen (@enerjisen) May 1, 2023
Devrimci Hareket ve Devrimci Gençlik Dernekleri üyesi yedi kişi ise İstiklal Caddesi’nin paralelinde bulunan İmam Adnan Sokak’tan Taksim Meydanı’na çıkmak isterken gözaltına alındı.
Öte yandan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs sabahı saat 06.00’dan itibaren Taksim’e çıkan yolların çoğunun alternatif güzergahlar belirlenerek trafiğe kapatılacağını duyurmuştu.
Güvenlik güçleri gece saatlerinde Gezi Parkı ve Taksim Meydanı ve İstiklal’e çıkan çoğu sokağı demir bariyerlerle kapattı.
Ayrıca güvenlik güçleri sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün yürüyüşlerini görüntüleyen birçok gazetecinin görüntü almasını da engellemeye çalıştı.
Gazeteci Zeynep Kuray da görüntü çekmek istediği sırada polis tarafından gözaltına alındı.
Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Taksim’e çıkmak isteyen toplam 184 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Kabataş’tan 14 gözaltı haberi daha aldık. Toplam gözaltı sayısı 184.#1Mayıs
— ÇHD İstanbul Şube (@CHDistanbul) May 1, 2023
ÇHD, gece saatlerinde 100 kişinin ifadesinin tamamlandığını ve gözaltına alınan kişiler serbest bırakılmaya başlandığını duyurdu.
Taksim Meydanı’nda 1977’de düzenlenen 1 Mayıs programında, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşması sırasında meydandakilere ateş açılması sonucu 37 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı. 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs, bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlanması yasaklandı. 1 Mayıs, yıllar sonra 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek, kutlanmaya başlandı. Tarihe ‘Kanlı 1 Mayıs’ olarak geçen 1977 1 Mayıs’ın bu yana işçi ve demokratik kitle örgütleri, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olmak istiyor. Fakat 2009’da resmi tatil ilan edildi, ertesi yıl Taksim’de kutlandı.
Fakat 2013’te Taksim Meydanı’nın yayalaştırılması projesi öne sürülerek 1 Mayıs’ın yapılmasına izin verilmedi. 10 yıldır, Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlanamadı.