Plastik kirliliği için devrim olabilir: Plastik yiyen mantar bulundu

Avustralyalı bilim insanları, arka bahçelerde yoğun görülen küf türlerini kullanarak plastiklerin bozunma devrim boyutunda bir düşüş sağladılar. Bitki ve toprakta bulunan Aspergillus terreus ve Engyodontium album mantarları plastiği 140 günde tamamen parçaladı. Doğada bu en 400-1000 yıl sürüyor.

Çevre 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Plastiğin bozunmasını kolaylaştırırsak dünyadaki geri dönüşüm yükü hafifleyebilir.

Avustralyalı bilim insanları, dünyanın en inatçı plastiklerinden birini parçalamak için arka bahçe küfü olarak adlandırılan bir küf türünü başarıyla kullandılar. Bu keşif, küresel geri dönüşüm krizinin yarattığı yükü yıllar içinde hafifletebilir.

Sydney Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yürüttüğü ve npj Materials Degradation adlı bilim dergisinde yayımlanan deneylerde, paket servis kutuları, dondurma kapları ve streç film gibi ürünlerin yapımında kullanılan, küçük polipropilen örneklerine saldıran iki tür mantardan yararlanıldı. Ve deneyler sonunda görüldü ki bu işlemde bu iki tür mantardan yararlanabilinecek.

Mantarlar: Aspergillus terreus ve Engyodontium album. Bu iki mantar, genellikle bitkilerde ve toprakta bulunuyor.

Örnekler ultraviyole ışınları veya ısıya maruz bırakıldıktan sonra test edilen mantarların yüzde 27’sinin bozunması 90 gün, tamamen parçalanması iste yaklaşık 140 gün sürdü.

Plastiğin doğada bozunma süresini hatırlatmakta yarar var: Plastik tabak 500, plastik şişe 400 yıl.

Plastik kirliği o seviyede ki, atık plastikler kayalar oluşturmaya başladıPlastik kirliği o seviyede ki, atık plastikler kayalar oluşturmaya başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.