Ücretsiz doğalgazda tahsilatlar iade edilecek

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın açıklamasına göre bir aylık ücretsiz doğalgazda tahsilatlar iade edilecek ve uygulamadan ön ödemeli sayaçlar da faydalanacak.

Ekonomi 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ücretsiz doğal gaz müjdesini Cumhurbaşkanı Erdoğan vermişti.

Bedava doğalgaz kullanımına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, dağıtım şirketlerinden doğalgaz temin eden konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden, doğalgaz tüketimleri için 24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahakkuk edecek ilk faturadan doğalgaz bedeli alınmayacak.

Zonguldak Filyos’ta Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Önümüzdeki 1 ay boyunca konutlarımızda ısınma dâhil tüm doğalgaz tüketiminden ücret almayacağız” demiş ve 1 yıl boyunca da 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğalgazın bedelinin 1 yıl boyunca faturalardan düşürüleceğini duyurmuştu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı (EPDK) Mustafa Yılmaz da bir aylık ücretsiz doğalgaz uygulaması hakkında açıklama yaptı. EPDK Başkanı Yılmaz, “Bedava doğalgaz ve akabinde yapılacak indirimle ilgili vatandaşlarımızın herhangi̇ bir tereddüdü olmasın. Usul ve esasları belirledik. Dağıtım şirketleri şirketleriyle görüştük, gerekli̇ yazıyı gönderdik. Kesinlikle hiçbir tüketi̇ci̇mi̇zi̇n hakkı zayi̇ olmayacak. Tahsil edilen faturalar varsa iptal edilecek ve vatandaşlarımıza iade edilecek” dedi.

Bedava doğalgazın bedeli 38 milyar liraBedava doğalgazın bedeli 38 milyar lira

Ön ödeme yapanlar da yararlanacak

Ön ödemeli sayaç kullanıcılarının da uygulamadan faydalanacağını ifade eden Yılmaz, “Ön ödemeli̇ sayaç kullanıcıları da uygulamadan yararlanacak. Bir aylık tüketim tespit edilecek ve sonraki ay o miktar doğalgaz kartına ücretsiz yüklenecek” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, kartlı sayaç kullanan tüketicilerle ilgili olarak “Faturada kullanım miktarı, tutarı gözükecek. Fakat ödenmesi gereken kısımda ‘sıfır’ yazacak” dedi.

‘Yazılım değişikliği yapıyorlar’

Sürecin ayrıntıları hakkında bilgi veren Dönmez, “Bayramdan hemen sonra harekete geçtik. Doğalgaz dağıtımını yapan şirketlerin faturalama yazılımlarında bir değişikliğe gitmeleri gerekiyordu, şimdi o yazılım değişiklikleri devam ediyor” dedi.

Dönmez, 24 Nisan itibarıyla doğalgaz sayaçlarında okuma yapılmadığını, sehven yapılmış ise de fatura iptali veya bedel iadesinin yapılacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bu süreç için fatura gidecek. Faturada kullanım miktarı, tutarı gözükecek. Fakat ödenmesi gereken kısımda ‘sıfır’ yazacak ve diyecek ki ‘Karadeniz yerli gazımız milletimize hayırlı uğurlu olsun.’ Ardından da 11 aylık mutfak kullanımlarındaki 25 metreküplük indirim uygulamaya girecek.”

Mayısta doğal gaz bedava oldu, araya yaz giriyor, neredeyse ekim ayına kadar doğal gaza çok az para ödenecekMayısta doğal gaz bedava oldu, araya yaz giriyor, neredeyse ekim ayına kadar doğal gaza çok az para ödenecek

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.