Üzgünüz, Vermeer için tüm biletler tükendi. Sizi sinema salonuna alalım

Vermeer için Amsterdam'daki Rijksmuseum'da bugüne kadarki en geniş kapsamlı sergi açıldı. 5 Haziran'a kadar devam edecek serginin biletleri iki gün içerisinde tükenince sanatseverler büyük tepki gösterdi. Müze yetkilileri ise çareyi serginin filmini çekip sinemalarda oynatmakta buldu

Kültür Sanat 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Jan Vermeer'in 1660'ta tamamladığı en ünlü eseri 'İnci Küpeki Kız'.

Hollanda resim sanatının Altın Çağı ustalarından Vermeer için bugüne kadarki en kapsamlı sergi kapılarını açtı. Haziran ayına kadar Amsterdam’daki Rijksmuseum’da ziyarete açılan sergiye ilgi tahmin edebileceğiniz üzere çok büyük. Hatta o kadar büyük ki serginin tüm biletleri iki günde tükendi. Sanatseverler duruma tepkili. Rijksmuseum yetkilileri ise kapasitelerinin 450 bin kişi olduğunu ve bundan sonra da kesinlikle yeni bilet satışı gerçekleştirmeyeceklerini açıkladı.

Sergi, günlerdir Avrupa basınında da heyecanla takip ediliyor. Sanatçının başyapıtlarını bir araya toplayan serginin kürasyonu, eleştirmenler tarafından da beğenildi. 5 Haziran’a kadar devam edecek olan sergiyi gezmek için gelen turistler de biletlerin iki günde tükenmesi nedeniyle elleri boş dönüyor.

Ancak herkes bu denli çabuk pes etmiyor. Rijksmuseum’a 50 euro karşılığı üye olanlar bu özel serginin biletleri tükense de müzeyi ziyaret edebildi. Edebildi diyoruz çünkü durumun farkına varan müze yetkilileri bu açığı fark edip yıllık üyelik satışlarını serginin kapanış tarihine kadar durdurdu.

Vermeer’in 1658’de tamamladığı ‘Süt Boşaltan Kadın’ tabosu da sergide.

Sergiye bilet yoksa sinemaya gitsinler

Sanatseverlerin 1675 yılında hayatını kaybeden Jan Vermeer’in yapıtlarına gösterdiği bu büyük ilgi belli ki Rijksmuseum yetkililerinin öngördüğü bir şey değildi. Müze yetkilileri daha fazla tepki görmemek adına yeni bir çözüm geliştirdi. Dileyenler tarihteki bu en büyük Vermeer sergisini 30 euro karşılığında sinemada izleyebilecek. Bu yeni öneri pek çok sanatsever için cazip bir fikir olmayabilir. Beyazperde karşısında 90 dakikalık bir video izlemek Vermeer için hayal ettikleri şeylerin biraz uzağında.

Vermeer sergisi için hazırlanan film, Hollanda ve İngiltere’de 190’dan fazla sinemada bu hafta gösterime girdi.

Film, 59 yaşındaki Bafta ödüllü film yapımcısı Phil Grabsky’nin imzasını taşıyor. Yönetmen koltuğunda ise David Bickerstaff oturuyor. Grabsky’nin şirketi son on yılda aralarında Londra’da bulunan National Gallery’deki Goya ve Royal Academy’deki Hockney’in de bulunduğu önemli sanatçı ve sergiler için 30’dan fazla film çekti.

Hollanda Altın Çağı ve Jan Vermeer

17. yüzyılda Hollanda’nın ticaret ve askeri alanda yakaladığı başarılar sanata da yansımıştı. Rembrandt, van der Heist, Jan Steen ve Jan Vermeer gibi ressamlar ileride Hollanda Altın Çağı olarak anılacak bir döneme damga vurmuştu. 1632 yılında Hollanda’nın Delft kentinde dünyaya gelen Vermeer, ‘İnci Küpeli Kız’, ‘Süt Boşaltan Kadın’, ‘Açık Pencere Önünde Mektup Okuyan Kız’, ‘Delft Manzarası’, ‘Resim Sanatı’ ve ‘Dantel Ören Kız’ gibi başyapıtlara imza attı.

1675’te henüz 43 yaşındayken hayatını kaybeden Vermeer ve eserleri zaman içerisinde unutuldu. 1866 yılında eleştirmen Thoré Bürger, Vermeer hakkında bir kitap yayınlayınca Hollandalı ressam adeta yeniden keşfedildi. Neredeyse iki yüzyıl boyunca unutulmaya yüz tutan Vermeer ve eserleri, bugün hem sanat camiasında hem de popüler kültürde büyük değer görüyor. Öyle ki Scarlett Johansson, Vermeer’in ünlü ‘İnci Küpeli Kız’ tablosunun hikâyesinin anlatıldığı filmde başrol oynamıştı. 2004 yapımı filmin yönetmenliğini Peter Webber üstlenmişti.

Ressam Rembrandt’in evine davetlisiniz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.