Borsa ‘devlet yardımı’ ile dipten döndü

Borsa İstanbul, devre kesicilerin fazlasıyla devrede olduğu gün içinde 6 ayın dibini gördü, kamu bankalarının alımlarıyla kapanışta kayıplarının büyük bir kısmını geri aldı.  

Ekonomi 4 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Borsa İstanbul zorlanıyor.

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’ne çeyrek kala Borsa İstanbul’da çalkantılı seyir devam ediyor. Yılın ilk çeyreğinde yatırımcısına zarar ettiren Borsa İstanbul, mayıs ayına da kötü girdi. BIST 100 endeksi, haftanın ikinci işlem gününde 4311 puana kadar gerileyerek, 4 Kasım 2022 tarihinden bu yana en düşük seviyeyi görürken bazı hisselerdeki yüksek oranlı değer kayıpları nedeniyle devre kesicilerin sık sık devreye girdiği görüldü. BIST 100 endeksinde kayıp öğle saatlerinde yüzde 4’ü aşarken, sonrasında toparlanma çabasına girdi. BIST 100 endeksi, dün en yüksek 4534 puanı görürken, en düşük 4311 puana kadar geriledi. Ancak endeks öğle saatlerinde devreye giren kamu alımları sayesinde akşam saatlerine doğru kayıplarının büyük bir bölümünü geri alarak günü yüzde 0,45’lik düşüşle 4485 puandan kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 0,84 oranında düşerken, holding endeksi ise yüzde 0,73 oranında yükseldi. BİST 100 Endeksi’ndeki toparlanma da başta Ziraat Yatırım olmak üzere diğer iki kamu bankasının alımlarının etkili olduğu ifade ediliyor.

Neden düştü?

Analistlere göre borsadaki dünkü fırtınanın dört nedeni vardı. Bunlardan birinci kur korumalı mevduata borsadan önemli miktarda kaynak gitmiş olması. İkinci neden bankaların dövize de yüksek faiz vermeye başlamaları. Üçüncü neden olarak   TL likiditenin kısılması sonucunda yüzde 15 olan gecelik fonlama faizlerinin yüzde 30’luk mevduat faizi oranına ulaşması. Yüzde 15 faiz artışı doğrudan borsada kredi maliyetlerinin artması anlamına geldiği için kredili alımlar hayli azaldı.  Dördüncü neden ise bazı anketlerde seçimin ikinci tura kalacağına ilişkin sonuçların ortaya çıkmaya başlaması. Bu ihtimal ve ikinci seçime kadar geçecek iki haftalık sürenin yaratacağı belirsizlik borsa yatırımcısını ürkütüyor. Yatırımcılar ellerindeki hisselerden kurtulmak isterken yeni hisseden de uzak duruyorlar.

Varlık Fonu’nun nefesi kesildi, borsa endeksi yüzde 2'şer 2'şer düşüyorVarlık Fonu’nun nefesi kesildi, borsa endeksi yüzde 2’şer 2’şer düşüyor

Düşüş hacimsiz

Ancak bazı analistler ise düşüşün hacimsiz olduğuna işaret ederek seçim sonrası belirsizliğin ortadan kalkması durumunda hızlı bir yükselişin de gündeme gelebileceğine işaret ediyorlar. Gerçekten de günü 46.5 milyar TL’lik hacimle kapatan BİST 100 Endeksi’nde küçük satışlarla bile hisselerin dip olduğu görüldü. Geçtiğimiz haftalarda 50 milyar TL’lik işlem hacmine tutanmaya çalışan BİST 100 Endeksi’nin mayıs ayının ilk iki işlem gününde bunu da başaramadığı görüldü.

BIST 100 endeksinin hacim rekoru 14 Aralık 2022’de günlük 158,9 milyar lirayla kırılırken, yılın son aylarında endekste ortalama günlük işlem hacmi 100 milyar lira seviyesine çıkmıştı.

Konya Kağıt: Çalışanlarımıza hakaret ve küfür ediyorlar’

Borsa İstanbul’da dünkü çalkantılı seyrin aracı kurumların telefonlarının kilitlenmesine neden olduğu öne sürülerken, hisseleri işlem gören bazı şirketlerin çalışanlarının da tehdit ve hakarete uğradığı öğrenildi. Dün bu konuda Konya Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den KAP’a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) şu açıklama yapıldı:

‘Borsa İstanbul’da “KONKA” koduyla işlem gören Şirketimiz Paylarının fiyatlarında son günlerde meydana gelen düşüşlerle ilgili olarak Şirketimiz Yatırımcı İlişkileri Birimi’ne yoğun telefonlar ve mailler gelmeye başlamış, yatırımcı olduğunu söyleyen bazı kişiler tarafından birim personeline yazılı ve sözlü olarak hakaret ve küfür edilmiştir. Bu nedenle işbu açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur;

Paylarımız fiyatının düşmesi ile ilgili olarak Şirketimizin her hangi bir bilgisi ve  dahili bulunmamaktadır.

-Borsa fiyatlarında meydana gelen bu sert düşüşler derinliği olmayan düşüşler  olup, gerçek bir piyasa   hareketinden mi kaynaklandığı, konjonktürel mi olduğu, spekülatif amaçlarla mı yapılıp yapılmadığı hususlarında Şirketimiz  tarafından her hangi bir bilgi ve belgeye sahip olunmamaktadır.

-Konunun  ilgili yasal kurumlar tarafından (Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul A.Ş.) izlendiği ön görülmektedir.

-28.03.2023 tarihinde ilan edilen pay geri alım kararı çerçevesinde konunun Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilecektir.

 –Başta Yatırımcı İlişkiler Birimi olmak üzere, telefon, mail ve sair suretle Şirketimize ve Çalışanlarımıza yapılan hakaret ve küfürler için yasal yollara müracaat edilecektir.

 –Konu  hakkında Şirketimiz tarafından yapılacak başkaca bir açıklamanın  bulunmamaktadır.’

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.