Faize fren öngörüsü altını tarihi zirveye taşıdı

Altın fiyatları Fed'in mesajları sonrası yönünü yukarı çevirirken, hem ons altın hem de gram altın tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Altının ons fiyatı, tarihi rekorunu 2,078 dolara çıkarırken, ons altında yaşanan yükselişin etkisiyle gram altın da yeni zirvesini 1,302 liraya taşıdı.

Ekonomi 5 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

ABD Merkez Bankası (Fed) beklentiler dahilinde politika faizini 25 baz puan artırırken, faizleri 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti. Karar metninde “Yeterince kısıtlayıcı bir duruş elde etmek için bazı ek politika sıkılaşmasının uygun olabileceğinin öngörüldüğüne” ilişkin ifadesinin çıkarılması dikkat çekti. Fed Başkanı Jerome Powell ise gerçekleştirdiği basın toplantısında faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağının haziran toplantısında ele alınacağını söylerken, açıklanacak makroekonomik verilerdeki sinyallerin öneminin artığını bildirdi. Fed’in karar metninde yer alan ifadeler ve Başkan Powell’ın açıklamaları sonrası dolar güç kaybederken ABD tahvil faizleri geriledi. Ters korelasyon etkisiyle de “güvenli liman” olarak görülen altın fiyatları yükselişe geçti.

Altının ons fiyatı, 2078 dolara kadar yükselerek tarihi rekorunu yeniledi, akşam saatlerinde ise 2,057 seviyesine geriledi. Altının gram fiyatı da ons altında yaşanan yükselişin etkisiyle yeni zirvesini 1,302 liraya taşıdı. Gram altın akşam saatlerinde 1,287 liradan işlem görüyordu.

 

Altın sertifikası olayı: Herkes makastan kaçmak isteyince…Altın sertifikası olayı: Herkes makastan kaçmak isteyince…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.