Sağlıkçıya şiddettin adresi bu kez Bursa: Tehdit ettikleri doktora silah çektiler

Bursa'da Prof. Dr. Murat Biçer, bir süredir tehdit edildiği hasta yakınları tarafından saldırıya uğradı. Silah çekilen Biçer, silah kabzasıyla dövüldü ve çevredekilerin müdahalesiyle kurtuldu. Gözaltına alınan saldırganlar ise çıkarıldıkları mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Gündem 6 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Türkiye’de sağlıkçılar, şiddet ve yorgunluk sarmalında mesleklerini yapabilmek için çabalıyor. Yurt dışına göç eden hekimlerin sayısının son dönemlerde oldukça artması siyasetin de sık sık gündemine geliyor. Geçen hafta bir sokak söyleşisinde bir vatandaşa sorulan soru aynı konuyu yeniden tartışılır hale getirdi. Bir kadın, AK Parti’yi desteklediğini belirterek ‘artık doktor dövebiliyoruz’ demiş ve bu algının sağlıkçılara ilişkin politikaların tabandaki yansıması olarak yorumlanmıştı. Bunun üzerinden çok zaman geçmeden yine bir hekimin saldırıya uğradığı anlara ait görüntüler ortaya çıktı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Biçer, 2 Mayıs’ta Nilüfer ilçesinde öğrencileriyle birlikte doğum gününü kutladı. Kutlamanın ardından evine giden 52 yaşındaki doktor sokakta saldırıya uğradı. Cumhuriyet’ten Dilan Ayırkan’ın haberine göre; bir yıl önce tedavi ettiği bir hastasının vefat etmesinin ardından tehdit edilen Biçer’e hasta yakınları tarafından silah çekildi ve Biçer silah kabzasıyla defalarca darp edildi.

Olayı görenler müdahale edince Biçer, saldırganların elinden kurtuldu ve kafeye sığındı. Bu sırada saldırganlar olay yerinden kaçtı, Biçer de Uludağ Üniversitesi Hastanesi beyin cerrahisi kliniğine kaldırıldı ve bir gün sonra taburcu edildi. Polis ekipleri, ağabey-kardeş olduğu öğrenilen hasta yakını iki şüpheli K.S. (38) ile E.S.’yi (40) gözaltına aldı. Kardeşler sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma başlatan Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, şüphelilerin serbest bırakılmasına itiraz etti.

Yoğun bakımda hayatını kaybeden hastasının yakınları tarafından tehdit edildiğini belirten Biçer, “Sağlıkta şiddetin önlenmesi için yasalar uygulanması gerekiyor. Her gün bir sağlık çalışanı bazen sözlü bazen fiziksel saldırıya uğruyor. Sağlıkta şiddet toplumun kanayan yarası. Sosyal medyadan kınama paylaşımı yayınlamakla bu sorunu çözemeyiz” dedi.

Sağlıkta şiddetin önlenmesi için basına da sorumluluk düştüğünü belirten Biçer “Gazeteciler ‘Yürüyerek geldi cenazesi’ çıktı gibi sansasyonel başlıklar atmasın. Bu cinayete ortak olmaktır. Bir başlık atarken bunun nelere yol açabileceğini hesap etmek lazım” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Murat Biçer, 2020 yılında genişliği normal seviyenin 5 katına ulaşan aort damarına yaptığı, asendan aort anevrizması ameliyatı ile dünya tıp literatürüne girmişti. Prof. Dr. Biçer’in, yaptığı bu ameliyat dünyada ilk olma özelliğini taşıyor.

10 Haber’i neden her gün takip etmeniz gerektiğinin basit bir kanıtı10 Haber’i neden her gün takip etmeniz gerektiğinin basit bir kanıtı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.