İstanbul’da büyük restleşme: Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun mitingi çakıştı
Cumhurbaşkanı adayları arasında son 30 günde Twitter’da takipçi sayısı azalan tek isim Memleket Partisi lideri Muharrem İnce oldu. Takipçi sayısını en çok artıran ise Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu.
14 Mayıs seçimlerine sekiz gün kaldı. Cumhurbaşkanı adayları il ziyaretleri ve mitingler dışında sosyal medyada da ciddi bir kampanya yürütüyor. Özellikle Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Twitter’da yaptığı video paylaşımları ilgi görüyor. Hatta Kılıçdaroğlu’nun bir video paylaşımı Twitter’da Türkiye’nin en çok görüntülenen videosu ünvanını kazandı. Memleket Partisi’nin adayı Muharrem İnce de sosyal medyayı aktif olarak kullanan adaylardan. Ancak istatistiklere göre İnce’nin sosyal medyadaki durumu pek de iç açıcı değil.
Socialblade sitesindeki istatistiklere göre İnce, son 30 günde yüzde 122,9’luk bir düşüşle 45 bin 879 takipçi kaybetti. Takipçi sayısındaki düşüş, İnce’nin attığı tweet sayısı yüzde 3,8’lik bir artış göstererek 136’ya yükselmesine rağmen yaşandı. Bir günde en fazla 12 tweet atan İnce, en fazla takipçisini o gün kaybetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 8,4’lük artış ile bir ayda 160 bin 59 takipçi kazandı. Günlük ortalama 5 bin 335 takipçi kazanan Erdoğan, 343 tweet ile ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’dan sonra son bir ayda en fazla tweet atan ikinci aday oldu.
Son bir ay içerisinde en fazla takipçi kazanan isim 409 bin 637 takipçi ile Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu, son bir ayda 139 tweet attı.
Oğan, yüzde 95,8’lik artışla bir ayda 198 bin 207 takipçi kazandı. Oğan, 487 tweet atarak, adaylar arasında en fazla tweet atan kişi oldu.
Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun önceki gün Twitter hesabında kapak ve profil fotoğrafları değiştirildi. Bu, arka arkaya iki defa yapılınca Twitter’da kural ihlaline neden oldu.
Twitter bu nedenle Kılıçdaroğlu’nun hesabındaki ‘mavi tik’i kaldırdı. Ancak bir süre sonra platform, Kılıçdaroğlu’nun hesabına üst düzey yetkililer için kullanılan ‘gri tik’ ekledi.
Türkiye dahil 46 ülkede 93 bin kişinin katıldığı Reuters Enstitüsü’nün 2022 Dijital Haber Raporu’na göre 18-24 yaş arası gençler, genellikle sosyal medya platformları aracılığıyla haber tüketiyor, yalnızca yüzde 23’ü haber uygulamalarını veya web sitelerini kullanıyor.
Türkiye özelinde verilerin de yer aldığı çalışmada, sosyal medyanın ilk defa haber kaynağı olarak televizyonun önüne geçtiği belirtiliyor, gençlerin birçoğunun ise Facebook’tan uzaklaşarak YouTube, Instagram ve TikTok’a yöneldiği tespit ediliyor.
Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı’nın (TÜSES) hazırladığı rapora göre ilk kez oy kullanacak gençler en yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor.
Buna göre gençlerin oransal olarak en fazla olduğu iller sırasıyla Şırnak, Hakkari, Siirt ve Ağrı. Gençlerin en az olduğu bölgeler ise Muğla, Ordu, Balıkesir, İzmir ve Bursa.
Raporda İstanbul’da 1 milyon 166 bin, İzmir’de 285 bin ve Ankara’da ise 176 bin genç seçmenin ilk kez oy kullanacağı paylaşılıyor.