Hint oyuncu Anil Kapoor’dan yapay zekaya karşı hukuk zaferi
Dünya Ekonomik Forumu'nun yayınladığı rapora göre, önümüzdeki 5 yıl içinde en hızlı büyüyen 10 işin niteliğini yeni teknolojiler ve iklim krizi belirleyecek. Bu nedenle yapay zeka ve makine öğrenmesi uzmanlığı ile tarımsal ekipman operatörlüğü öne çıkacak meslekler arasında yer alacak.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yeni raporuna göre, yeni teknolojiler ve artan iklim krizi, iş dünyasının çehresini “benzeri görülmemiş bir hızda” değiştirmeye başladı. WEF’in raporunda, 2027 yılına kadar dünya çapında 69 milyon iş yaratılacağına dikkat çekilirken, 83 milyon pozisyonun ortadan kalkarak 14 milyon net iş düşüşü yaşanacağı belirtiliyor.
Dünya çapında 45 farklı ekonomide toplam 11,3 milyon işçi çalıştıran 803 şirketle yapılan ankete dayanan rapora göre, üretken yapay zeka ve diğer akıllı teknolojilerin yükselişinin yanı sıra “yeşile dönüş” dürtüsü, önümüzdeki 5 yıl içinde bazı işlere olan talebin artmasına yol açarken, diğerlerini de demode olma riskiyle karşı karşıya bırakacak. İşte WEF’in raporuna göre, işletmelerin önümüzdeki 5 yıl içinde en çok büyümesini beklediği 10 iş:
Rapora göre, yapay zeka ve makine öğrenmesi uzmanlarına olan talebin yüzde 40 oranında artması ve daha fazla şirketin süreçleri otomatikleştirmek ve müşteri talebini daha iyi tahmin etmek için yapay zekadan yararlanmasıyla önümüzdeki 5 yıl içinde küresel ekonomiye yaklaşık bir milyon iş eklenmesi bekleniyor. Aynı zamanda, daha sıkı çevre düzenlemeleri ve tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesi dahil olmak üzere karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik küresel çabalar, sürdürülebilirlik uzmanları ve yenilenebilir enerji mühendisleri gibi sektörlerde “çok sayıda yeşil iş” ortaya çıkıyor.
WEF’in anketine katılan şirketlerin dörtte üçünden fazlasının önümüzdeki 5 yıl içinde kuruluşlarında “büyük veri” analitiği, bulut bilişim, yapay zeka ve diğer gelişmekte olan teknolojileri benimsemeyi planladıklarını söylemesi nedeniyle en hızlı büyüyen rollerin çoğunun teknoloji sektöründe olması şaşırtıcı değil.
Örneğin, Coca-Cola müşteri hizmetlerini ve siparişlerini iyileştirmek için yapay zekayı kullanıyor ve “pazarlama yeteneklerini ve iş operasyonlarını geliştirmek” için ChatGPT’yi deniyor.
WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi, CNBC’ye yaptığı açıklamada, teknoloji, imalat ve perakendenin yanı sıra yeni teknolojiler sayesinde önemli istihdam artışı görebilecek diğer sektörlerin eğitim, tarım ve sağlık olduğunu söyledi.
WEF’in raporu, önümüzdeki 10 yıl içinde ABD’de en hızlı büyüyen mesleklerden bazıları olarak veri ve yenilenebilir enerji alanlarındaki işleri de tanımlayan İşgücü İstatistikleri Bürosu’nun daha önceki bulgularını yansıtıyor. Bilgi güvenliği analisti ve veri bilimcisi, 2027 yılına kadar en hızlı büyüyen mesleklerden ikisi ve önümüzdeki 10 yıl boyunca en çok talep gören roller olarak her iki listede de yer aldı. Genellikle lisans derecesi gerektiren her iki meslekte de ABD’de altı haneli yıllık maaşlar söz konusu. BLS’ye göre, ABD’de bilgi güvenliği analistleri için ortalama maaş 112.000 dolar iken, veri bilimcileri için 103.500 dolar civarında.