Ukrayna, Rusya’nın emsalsiz füzesini vurdu, Bahmut’taki savaşta Wagner çıkıyor Kadirov giriyor

Ukrayna, Rusya'nın emsalsiz füzesini vurdu. Bahmut'ta Rusya adına savaşan Wagner, yerini Kadirov'un askerlerine bırakacak. Ukrayna-Rusya esir takasında 48 asker daha salıverildi. Rus milliyetçi yazarın otomobili havaya uçuruldu. İran, İsrail'den gelecek olası saldırıdan ABD'yi sorumlu tutacak.

Dünya 7 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Ukrayna, Rusların 'benzeri görülmeyen Kinjal' füzesini düşürürken bu tarihi olay için ülke halkı yetkililer tarafından tebrik edildi.

Rus güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yegveniy Prigojin, Bahmut’ta kontrol ettikleri bölgelerden çekilmek istediklerini açıkladı ve yerlerine geçecek ekibi de açıkladı. Prigojin, kontrol ettikleri bölgeleri Çeçen ‘Ahmat’ askeri birliklerine bırakmak için gerekli iznin verilmesini talep etti. 

Wagner, 10 Mayıs’ta savaşma potansiyellerini yitireceklerini duyurmuştu.

Wagner’in Bahmut’taki çatışma potansiyelinin 1o Mayıs’ta sona ereceğini sert bir açıklamayla duyuran Prigojin, Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti Başkanı Ramazan Kadirov ile temasa geçtiğini aktardı ve Bahmut’ta Wagner’in pozisyonlarını almayı kabul ettiği için Kadirov’a teşekkür etti: “Bahmut, şüphesiz Ahmat birlikleri tarafından ele geçirilecektir.”

Ukrayna-Rusya esir takası: 48 asker daha salıverildi

Rusya-Ukrayna arasındaki esir takasında 45 Ukrayna askeri, 3 Rus askeri yer değiştirdi.

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanlığından yapılan açıklamasına göre bir esir takası daha gerçekleştirildi. Dün yapılan takasta, Rusya’nın esir aldığı 45 askerin daha salıverildiği belirtilerek, “Eve geri getirilenlerin 42’si erkek, 3’ü kadın. Bunların hepsi 9 yıl önce oluşturulan Azov Birliği’nin askerleridir”denildi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Ukrayna’nın esir aldığı 3 Rus askerin salıverildiği bildirildi.

Ukrayna duyurdu: Rusların Kinjal hipersonik füzesini düşürdük

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Nikolay Oleşçuk, Kiev bölgesinde Patriot hava savunma sistemiyle Rusların Kinjal hipersonik füzesini düşürdüklerini açıkladı. 4 Mayıs gecesi, X-47 füzesinin MiG-31K uçağıyla Rusya topraklarından fırlatıldığını belirten Oleşçuk, “Patriot hava savunma sistemi, Rusların ‘benzeri görülmeyen Kinjal’ füzesini düşürdü. Ukrayna halkını bu tarihi olaydan dolayı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Rus yazarın otomobili havaya uçuruldu

Rus yazar Zahar Prilepin’in otomobili Nijniy Novgorod bölgesinde otoyolda düzenlenen suikast sonucunda havaya uçuruldu. ‘Gerçek için-Adil Rusya’ partisinin eş başkanı ve milliyetçi yazar Prilepin yaralanırken, aracın şoförü yaşamını yitirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, suikastın sorumlularının ABD ve İngiltere olduğunu belirterek, “Washington ve NATO yeni bir uluslararası terör hücresini, Kiev rejimini besliyor. Bin Ladin, IŞİD, şimdi de kafa kesicileriyle birlikte Zelenskiy. ABD ve İngiltere’nin doğrudan sorumluluğu. Zahar için dua ediyoruz” dedi. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı.

BM’den tahıl koridoru için ‘görüşmelere devam’ çağrısı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl girişiminin süresinin 18 Mayıs’a kadar uzatıldığını belirtip, istikrarlı bir şekilde devamı için çalışıldığını söylemişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, İstanbul’daki Ortak Koordinasyon Merkezi’nde yeni gemilerin tahıl girişimine katılmasına ilişkin anlaşma sağlanamadığını belirtirken girişimin daha önce yetki verilen gemilerle devam ettiğini açıkladı. Haq, “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın tam uygulanması ve devamı için tüm taraflara işleyişle ilgili sorunların üstesinden gelmek için görüşmelere devam etme çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 4 Nisan’da yaptığı açıklamada, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ilgili bakanlıkların görüşmelerinin ardından tahıl girişiminin süresinin 18 Mayıs’a kadar uzatıldığını hatırlatarak, “Bu süre bitmeden önce görüşmelerimizi olabildiğince hızlandırmak suretiyle bunun tekrar herhangi bir aksaklığa meydan vermeksizin istikrarlı bir şekilde devamı için gayretlerimizi sürdürüyoruz” şeklinde konuşmuştu.

İran uyardı: ABD’yi sorumlu tutarız

İran, İsrail’in olası eylemlerinden, ülkeyi serbest bırakan ABD’yi sorumlu tutacak.

İran’ın en üst güvenlik yetkilisi olan Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, İsrail’in ülkelerine gerçekleştireceği herhangi bir eylemden, “İran’a karşı İsrail’e hareket özgürlüğü tanıyacağını” söyleyen ABD’yi sorumlu tutacaklarını söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan önceki gün Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nde, “İran’ın nükleer silah edinmesine asla izin verilmeyeceğini açıkça belirttik. Başkan (Joe) Biden, defalarca vurguladığı gibi İsrail’in hareket özgürlüğünü tanımak da dahil olmak üzere bu açıklamanın arkasında durmak için gerekli adımları atacaktır” demişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.