FT: Yabancı yatırımcı Türkiye’de kalıcı değişiklikleri görmek isteyecek

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’taki analize göre seçimi kim kazanırsa kazansın ekonominin yeniden inşaası ve yatırımcı güvenini kazanmak zor olacak.

Ekonomi 8 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ekonomik belirsizlik yabancı yatırımcıyı kaçırttı.

Uluslararası basınının 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesinde Türkiye’ye yönelik ilgisi sürüyor. İngiliz Financial Times gazetesinde bir çıkan analize göre, uluslararası fon yöneticileri, seçimleri hangi parti kazanırsa kazansın, Türkiye ekonomisini yeniden inşa etmenin ve yabancı yatırımcılar nezdinde itibarını yeniden kazanmasının aşırı derecede zor bir görev olacağı konusunda uyarılarda bulundu.

Yabancı yatırımcı bekleyecek

Analize göre, fon yöneticileri Türkiye’de bir değişimin gerekli olduğunu söylese de yatırımcılar muhalefetin kazanması durumunda oluşacak koalisyonun kalıcı değişiklikler yaptığını görünceye kadar harekete geçmeyecek.

JPMorgan'dan dolar/TL'de iki senaryo: 25 lira da olabilir 30 lira daJPMorgan’dan dolar/TL’de iki senaryo: 25 lira da olabilir 30 lira da

Londra merkezli GAM’ın gelişmekte olan piyasalar yatırım direktörü Paul McNamara, “Türkiye’de yanlış giden birçok değişken var ve bunları doğru yerlerine yerleştirmek çok zor olacak. Para var mı? Evet. Ancak yatırımcıların Türkiye’ye para aktarmak için acele etmeyeceğini düşünüyorum” dedi.

‘Yabancı yatırımcı çekildi’

Financial Times gazetesindeki analizde Türkiye’nin ekonomik gidişatına ilişkin endişelerin ve lira üzerindeki baskıyı hafifletmek için alınan önlemlerin yatırımcıların çekilmesine neden olduğu belirtildi.

Konu ile ilgili değerlendirme yapan East Capital’in kıdemli danışmanı Emre Akçamak, “Burası yabancılar tarafından neredeyse tamamen terk edilmiş bir pazar” dedi. “Muhalefetin ekonomiyi onarmak için atacağı tüm adımlar, yolda yeni tümsekler yaratacaktır” diyen Akçamak, yatırımcıların harekete geçmeye karar vermeden önce “ekonomi yönetiminde dönüm noktaları beklediklerini” diye konuştu. Akçamak, özellikle Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin “neredeyse tükenmek üzere” olması nedeniyle Türkiye’nin mevcut politikalar çerçevesinde “kırılma noktasına” yaklaştığını söyledi.

Swisquote'tan müşterilerine çağrı: Türk Lirası pozisyonlarınızı kapatınSwisquote’tan müşterilerine çağrı: Türk Lirası pozisyonlarınızı kapatın

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.