ABD Hazine Bakanı Yellen’den borç tavanı uyarısı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ekonomik felaketten kaçınmak için borç tavanının yükseltilmesi gerektiğini belirterek çözüm daha iyi bir seçenek olmadığını söyledi.

Ekonomi 9 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yellen 'Para hazirana doğru bitecek' dedi.

Hazine Bakanı Janet Yellen borçlanma limitine ulaşılması nedeniyle ABD’nin haziran başı gibi nakit sıkıntısı çekebileceğine işaret ederek çok fazla belirsizlik olduğunu, yeni bilgiler edindikçe Kongreyi bilgilendirmeyi planladığını söyledi.

Yellen, son birkaç aydır olağanüstü önlemler uyguladıklarını belirterek, bu önlemleri uygulama kabiliyetlerinin tükendiğini ve ülkenin nakdini tüketmeye başlayacağını ifade etti.

Kongrenin borç limitini yükseltmemesi halinde ABD’nin “faturalarını” ödeyemeyeceğine dikkati çeken Yellen, “Ekonomik felaketten kaçınmak için borç limitini arttırmamız gerekiyor.” dedi.

Yellen, borç limitinin yükseltilmemesi halinde ABD’nin tarihinde ilk kez vadesi gelen ödemelerini yapamayarak temerrüde düşeceği uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Kongre liderlerini Beyaz Saray’a davet ettiğini ve bütçe harcama öncelikleri ile düzeylerinin müzakere edildiği bir süreç oluşturmak istediğini belirten Yellen, “Ancak bu müzakereler Amerikan halkının kafasına silah dayayarak yapılmamalı.” diye konuştu. Yellen, Kongrenin borç limitini artırması dışında “iyi bir seçenek olmadığını” kaydetti.

Biden'a göre borç limiti krizini Cumhuriyetçiler 'üretti'Biden’a göre borç limiti krizini Cumhuriyetçiler ‘üretti’

‘Bankacılık sisteminin genel gücüne inanıyorum’

Bankacılık sektöründeki gelişmelere de değinen Yellen, “Bankacılık sistemimizin güçlü sermaye seviyelerine ve likidite erişimine sahip olduğuna inanıyorum.” dedi.

Birkaç bankadaki sıkıntının yayılmamasını sağlamak için kararlı adımlar attıklarını anımsatan Yellen, daha önce kullandıkları araçları gerekirse tekrar kullanmaya hazır olduklarını vurguladı.

Yellen, bankaların likiditeye erişimleri olduğunu ve güçlü sermayeleri bulunduğunu belirterek, “Bankacılık sisteminin genel olarak gücüne güveniyorum.” diye konuştu.

Borçlanma limitine Ocakta ulaşmıştı

ABD’de federal hükümet, temerrüde yol açabilecek 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmış bulunuyor. Borç limiti ya da borç tavanı, “ABD hükümetinin her türlü borcunu ödemek için yapabileceği borçlanma miktarının üst sınırı” anlamına geliyor. Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti, borç limiti müzakerelerinde önemli harcama kesintilerinden yana tavır sergiliyor. Demokrat Parti ise borç tavanının  yükseltilmesinde ısrarcı oluyor ve belirli harcamaları kısma önerilerini geri çeviriyor.

Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında açmaz haline gelen borç limiti konusunun piyasaları sarsmasından endişe duyuluyor. ABD’de resesyon beklentileri artarken, iki partinin borç limiti üzerindeki hesaplaşması her zamankinden daha fazla risk taşıyor.

Borç limiti bugün görüşülecek

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, nisan ayında borç limitinin 1,5 trilyon dolar artırılmasını öngören yasa teklifini sunmuştu. ABD Temsilciler Meclisi, borç limitinin artırılmasını ve kamu harcamalarında kesintiler yapılmasını öngören Cumhuriyetçilerin sunduğu yasa tasarısını nisan ayı sonunda onaylamıştı.

Demokratların kontrolündeki Senatodan geçme şansı bulunmayan tasarı, Cumhuriyetçiler için Başkan Biden ile borç limitine ilişkin müzakereleri başlatmaya yönelik adım olarak görülmüştü.

Biden’ın bugün Beyaz Saray’da Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy, Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell ile bir araya gelerek borç limiti konusunda müzakereleri başlatması bekleniyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.