Hindistan felaketi yaşıyor: Etnik şiddet, batan tekne ve düşen uçakta toplam 79 kişi öldü

Hindistan bir günde üç farklı eyalette yaşanan facialarla gündeme geldi. Önce çarşambadan beri devam eden etnik şiddette 54 kişi, teknenin alabora olmasında 22 ve savaş uçağının düşmesinde 3 kişi hayatını kaybetti.

Dünya 9 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Racastan, Hindistan. Fotoğraf: Shutterstock

Hindistan’da çeşitli sebeplerden dolayı son bir günde üç farklı olaydan ölüm haberleri geldi. Öncelikle ülkenin Manipur eyaletinde geçen çarşamba başlayan etnik şiddet olaylarında 54 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Manipur nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan Meitei topluluğu, ‘Planlanmış Kabile’ (ST) kategorisine dahil edilmemelerine tepki göstererek protestolar düzenlemeye başladı. Meiteilerin ST kategorisine dahil edilmemelerine bu kadar öfkelenmelerinin sebebi, bundan dolayı dağlık alanlara yerleşmelerine izin verilmiyor olması. Meiteiler, Myanmar ve Bangladeşli göçmenlerin artışından dolayı zorluk yaşadıklarını söylüyor.

Protestoların şiddetinin artması üzerine bölgeye 10 bin asker gönderilerek, ‘vur emri’ verildi. Şimdiye kadar 54 kişi hayatını kaybederken, 13 bin kişi de eyaletten tahliye edildi.

Tekne kazası: 22 ölü

Manipur’da bu olaylar yaşanırken, Kerala eyaleti ise turist teknesinin batışıyla gündeme geldi. En az 22 kişinin öldüğü kazanın, tekneye kapasitesinin çok üstünde yolcu alınmasından dolayı gerçekleştiği söylendi. Görgü tanıkları da ancak 25 kişinin sığabileceği tekneye yaklaşık 50 yolcunun alındığını söylüyor.

Bu arada sadece bir aileden 11 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Teknenin gerekli ruhsatlara sahip olup olmadığı soruşturulurken, tekne sahibi ‘ölüme sebebiyetten verme’ suçlamasıyla karşı karşıya. Eyalette bir gün yas ilan edildi.

Savaş uçağı düştü: 3 ölü

Ancak facialar bununla da bitmedi. Bu sefer de Hindistan Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-21 tipi savaş uçağı, ülkenin kuzeyindeki Racastan eyaletindeki bir evin üzerine düştü. Pilotun acil bir durum üzerine uçağı güvenli bir şekilde terk ettiği ve hafif yaralarla işin içinden sıyrıldığı belirtildi.

Ne var ki ‘uçan tabut’ olarak nitelendirilen uçağın düştüğü evin sakinleri o kadar şanslı değildi. 3 kişinin hayatını kaybettiği olayda kazanın sebebini araştırmak için bir soruşturma komitesi kurulacak.

Hindistan'da uçakta yolcuyu akrep soktuHindistan’da uçakta yolcuyu akrep soktu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.