İsrail Gazze’ye saldırdı, Türkiye lanetledi, AB endişe duydu

İsrail'in 40 uçak ve helikopterler saldırı düzenlediği Gazze'de 13 kişi yaşamını yitirdi. İslami Cihad örgütü intikam alınacağını açıklarken, Türkiye, İsrail'in saldırısını lanetledi ve Dışişleri'nden 'Bu tarz alçak eylemler hiçbir şekilde kabul edilemez' açıklaması yapıldı.

Dünya 10 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Filistinliler, Adnan'ın posterlerini taşıyarak İsrail'in tutuklulara yönelik uygulamaları protesto etti. Fotoğraf: AA

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarında en az 13 Filistinli yaşamını yitirdi. İsrail ordusunun açıklamasına göre ölenler arasında İslami Cihad örgütünün üç üst düzey komutanı da vardı. Filistinli bir sağlık yetkilisi ise ölenler arasında altı kadın ve dört çocuğun olduğunu söyledi.

40’a yakın İsrail savaş uçağı ve helikopterinin görev aldığı Gazze saldırısının ardından İslami Cihad örgütü saldırıların intikamının alınacağını açıkladı.

Türkiye de saldırıları lanetlerken, Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında”Bu tarz alçak eylemler hiçbir şekilde kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.

Geçen hafta İslami Cihad ve diğer bazı Filistinli gruplar, İsrail cezaevlerinde açlık grevi yapan bir Filistinlinin ölümü üzerine İsrail’e yönelik çok sayıda roket saldırısı düzenlemişlerdi.

Avrupa Birliği de yaşananlardan endişe duyduğunu açıkladı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “AB, İsrail’in hava saldırılarının ardından Gazze’de gerginliğin tırmanışından büyük endişe duyuyor. AB, çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duymakta ve uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesi çağrısında bulunmaktadır” ifadeleri kullanıldı ve tüm taraflara azami itidal gösterme, sükuneti teşvik etme ve bölgesel istikrar için çalışma çağrısı yapıldı.

87 gün açlık grevi yapan Filistinli Adnan'ın ölümü: İsrail ve Filistin birbirine girdi87 gün açlık grevi yapan Filistinli Adnan’ın ölümü: İsrail ve Filistin birbirine girdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.