Metropolitan Müzesi tüm koleksiyonunu araştıracak: Hani bunun ilk sahibi?

Dünyanın en büyük koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan Metropolitan Müzesi, bir süredir çalıntı eserlerle gündemde. Türkiye, Mısır ve İtalya'dan yasa dışı yollarla getirilen eserlerin peşi sıra iade edilmesi sonrası müze, tüm envanterini araştıracak bir ekip kurmaya karar verdi.

Kültür Sanat 11 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
New York'taki müze dünyanın en büyük koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor.

Metropolitan Müzesi sonunda harekete geçiyor. Nisan ayında Türkiye’ye daha önce çalıntı olduğu tespit edilen 12 eseri iade eden Metropolitan, koleksiyonundaki eserlerin geçmişini detaylı bir incelemeye tâbi tutacak. Koleksiyonunun ne ölçüde yağmalanmış eserler içerdiği konusunda kolluk kuvvetleri, akademisyenler ve medyanın artan baskılara müze sonunda kulak verdi.

Eleştirilerle karşı karşıya kalan Metropolitan Müzesi, salı günü yaptığı açıklamada, sorunlu geçmişe sahip olduğunu tespit ettiği eserleri iade etmek amacıyla elindeki eserleri gözden geçirmeye yönelik büyük bir çalışma başlattığını duyurdu. Plan kapsamında Metropolitan Müzesi bilirkişilerden oluşan bir ekibi araştırma yapmak için görevlendiriyor.

1,5 milyondan fazla eserle dünyanın en büyük müzelerinden biri olan Metropolitan Müzesi’nin bu kararı, son yıllarda kolluk kuvvetleri ve aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelerin eser iade taleplerinin arttığı bir dönemde geldi. Hatırlanacağı üzere Türkiye’nin yanı sıra Mısır ve İtalya’nın haklı talepleri doğrultusunda yakın geçmişte Manhattan Bölge Savcılığı, Metropolitan Müzesi’ndeki eserlere el koyup bu ülkelere iade etmişti.

Metropolitan Müzesi, Türkiye, Mısır ve İtalya gibi ülkelerden çok sayıda esere ev sahipliği yapıyor.

Amaç müzenin itibarını geri kazanmak

Metropolitan Müzesi, kurum çatısı altında çalışan tüm personele bir mektup gönderdi. Mektupta müzenin itibarı eserlerin iade süreci ve bu süreçte artan baskıyla nasıl mücadele edeceklerine dair bilgiler içeriyor. Müzenin direktörü Max Hollein kaleme aldığı mektupda “Küresel sanat camiasında önde gelen bir ses olarak, koleksiyonumuzun belirli alanlarını daha yoğun ve proaktif bir şekilde incelemek Metropolitan Müzesi’nin görevidir. Yeni ve ek bilgilerin ortaya çıkması ve kültürel varlıklarla ilgili değişen iklim, bu işe ek kaynaklar ayırmamızı gerektiriyor. Soruşturma altındaki sanat tacirlerinden müzeye gelen tüm eserlerle ilgili araştırmaları genişletmek, hızlandırmak ve yoğunlaştırıyoruz. Bu kapsamda araştırma ekibi kuracağız” denildi.

1970’li yıllar milât oldu

Müzenin 1970 sonrası, pek çok ülkenin eski eserlerin yasadışı ticaretini engellemeye çalışan UNESCO anlaşmasının ilkelerini benimsediği bir dönemi oldu. Müzeler de buna karşılık olarak kurallar belirlemeye başlamış ve birçoğu 1970’ten önce menşei ülkeden ayrıldığına veya 1970’ten sonra yasal olarak ihraç edildiğine dair açık ve belgelenmiş kanıtlar olmadan eserleri satın almamayı taahhüt etti.

İmparator Severus’un 60 yılı: Burdur’da çıktı, İsviçre’ye kaçırıldı, New York’ta yakalandı ve Antalya’ya getirildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.