İsrail’in Gazze saldırıları devam ediyor: 28 Filistinli öldü, 86 kişi yaralandı

İsrail'in 9 Mayıs'ta Gazze'ye yönelik başlattığı saldırılar sebebiyle 28 Filistinli hayatını kaybederken, 86 kişi ise yaralandı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ateşkesin ne zaman yapılacağına İsrail'in tek başına karar vereceğini söyledi.

Dünya 12 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu Beyt Lahya beldesinde Filistinli el-Mısri ailesinin evi tamamen yıkıldı. Fotoğraf: AA

İsrail ve Filistin arasında aylardır hissedilen ve zaman zaman çatışmalarla pik yapan gerginlik, bir kez daha tüm şiddetiyle kendini gösterdi. Ramazan bayramı vesilesiyle durulan ancak bayramdan hemen sonra başlayan Mescid-i Aksa baskınları zaten tansiyonu yükseltirken, geçen hafta İsrail’de cezaevinde tutulan Hıdır Adnan’ın 87 gün süren açlık grevi sonucunda hayatını kaybetmesiyle bir kez daha zirveye ulaştı.

Bunun akabinde hastaneye kaldırılmasına izin vermediği gerekçesiyle Adnan’ın ölümünden İsrail’i sorumlu tutan İslami Cihat ve diğer Filistinli gruplar, tepkilerini göstermek için söz konusu ülkeye yönelik çok sayıda roket saldırısı gerçekleştirdi. İsrail de bu saldırılara misillemelerle karşılık verse de çok geçmeden iki taraf arasında ateşkes sağlandı. Ancak o da uzun sürmedi.

İsrail ordusu ise 9 Mayıs Salı günü sabaha karşı İslami Cihat’ı hedef aldığını söyleyerek, Gazze’ye saldırı başlattı. Bu saldırılara Filistinli gruplar da karşılık verdi. Arabulucuların ateşkes müzakereleri ise bir sonuç vermedi. Son dokuz aydır yaşanan en şiddetli çatışmalardan birine sahne olan Gazze’de salı gününden beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 28’e yükselirken, 86 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Hayatını kaybedenler arasında kadın, çocuk ve en az dört İslami Cihat komutanı var.

İslami Cihat Hareketi’nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri’nin roket biriminden sorumlu Ali Hasan Gali de öldürülenler arasındaydı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada Gali’nin İslami Cihat’taki önemli isimlerden biri olduğu ve örgütün son günlerde İsrail’e gerçekleştirdiği roket saldırılarında aktif bir rol oynadığını bildirdi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki saldırılarını sürdürürken Filistinli gruplar da bu saldırılara roket atışlarıyla karşılık verdi. Fotoğraf: AA

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, çarşamba günü yaptığı açıklamada Gazze’de yürüttükleri saldırılarda ateşin ne zaman kesileceğine İsrail’in tek başına karar vereceğini ve o zamana kadar da saldırıların devam edeceğini vurguladı. Netanyahu, “Teröristlere ve teröristleri harekete geçirenlere şunu söylüyoruz: Sizi her yerde görüyoruz. Saklanamazsınız. Size saldıracağımız yeri ve zamanı biz seçeceğiz. Biz seçeceğiz, siz değil” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise çarşamba günü İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi ile yaptığı telefon görüşmesinde gerilimin düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Sullivan ateşkesin sağlanması için bölgede süregelen çabalara dikkat çekerek, ‘tansiyonun düşürülmesi’ ve ‘ daha fazla can kaybının yaşanmaması gerektiğini söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.