Merkez Bankası bankalara ‘Döviz satmayın’ dedi, dolar 22 liraya dayandı

Merkez Bankası bankaların döviz işlemlerine getirdiği fiili kısıtlamalara bir yenisini daha eklerken, Kapalıçarşı'da artan taleple bankalarla makas yüzde 9'un üzerine çıkarak 1,5 liraya yükseldi. Dolar kuru 21,50 liraya çıktı.

Ekonomi 12 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden birinin yapılacağı 14 Mayıs’a 2 gün kala, döviz piyasasında dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sözlü talimatıyla bankaların kurumsal müşterilerine spot piyasadan döviz satışları 11-12 Mayıs tarihleri için kısıtlanırken, artan talep nedeniyle Kapalıçarşı’da kurlarda sert artış görüldü.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, TCMB’nin sözlü talimatını Twitter hesabından aktardı. Rota, bankalara bir TCMB Başkan Yardımcısı’nın “sözlü” talimatı ile perşembe ve cuma günü kur korumalı mevduat (KKM) dönüşleri ve bireysel müşteriler dışında kimseye döviz satmamaları söylendi. Bugün firmalar hiçbir şekilde döviz satın alamıyorlar” dedi. Rota, paylaşımında “Bu nedenle bugün ve yarın ithalat ödemesi olan firmalar bu ödemelerini yapamaz hale düşüyorlar. Ülkemizi böylesi itibarsız duruma düşürenlerin sorumluluğunun mutlaka kayda geçirilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Bankalar ve Kapalıçarşı’da makas yüzde 9’un üzerine çıktı

Son aylarda TCMB’nin talimatıyla artan bankalarla Kapalıçarşı  dövizde alış ve satış kurları farkı bu talimatın üzerine daha da arttı. Fark bazı bankalarda yüzde 9’un üzerine çıktı.

Bankaların alış satış marjını açması ve döviz alımlarına kısıtlama getirmeleri, şirketleri Kapalıçarşı’ya yönlendiriyor.

Kapalıçarşı’da dolar satış kuru 21,50’nin üzerini gördü. Alış kuru ile satış kuru arasındaki fark Kapalıçarşı’da da açıldı.

Kapalıçarşı kaynakları, reel sektörün artan talebi nedeniyle serbest piyasada döviz kurlarında artış olduğunu, seçim belirsizliği nedeniyle şirketlerin döviz açık pozisyonlarını kapatmaya çalıştıklarını belirtti.

Ekonomist Uğur Gürses de bu durumu Twitter hesabından yaptığı paylaşımla dile getirdi. Gürses, tweet’inde “İkili kurda zirve: Merkez Bankası’nın kuru 19.55, Tahtakale 21.35. Yüzde 9’luk fark var” dedi.

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Özgür Demirtaş da, ikili kura olan tepkisi Twitter’dan dile getirdi. Demirtaş, paylaşımında “Kapalıçarşı kuru 21.23. Bankalarda gördüklerinizi unutun. Gerçek serbest piyasa kuru bu: Hükümet ikili kur oluşturdu ülkede” dedi.

İşte önde gelen 8 yabancı bankanın 'seçim sonrası ekonomi ne olacak' raporlarıİşte önde gelen 8 yabancı bankanın ‘seçim sonrası ekonomi ne olacak’ raporları

Bloomberg: Ekonomik çöküş için tüm koşullar mevcutBloomberg: Ekonomik çöküş için tüm koşullar mevcut

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.