Oyuncu Adèle Haenel: Artık ben yokum, çünkü Fransız film sektörü cinsel suçluları koruyor

Fransız oyuncu Adèle Haenel mesleği neden bıraktığını açıkladı. Haenel bir sinema dergisi için kaleme aldığı mektupta, Fransız sinema endüstrisinin #MeToo hareketine kayıtsız kalmasını ve sektörün cinsel saldırı faillerine karşı vurdumduymaz bir tutumda olması nedeniyle emekliye ayrıldığını söyledi.

Kültür Sanat 12 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fransız oyuncu Adèle Haenel, "siyasi nedenler"le sinema dünyasından ayrıldığını açıkladı.

Fransız oyuncu Adèle Haenel, sinema dünyasından uzaklaşacağını açıkladı. ‘Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi/ Portrait of a Lady on Fire’ filmindeki başarılı performansıyla tanınan Adèle Haenel, Fransız Télérama dergisine bir mektup göndererek sinema endüstrisinden çekilme nedenlerini açıkladı. Oyuncu, Gérard Depardieu ve Roman Polanski gibi aktörleri tacizci olarak tanımladığı yazısında sektörün genel olarak kayıtsız kaldığını ve Fransız film endüstrisinin cinsel suçluları koruduğunu düşündüğünü dile getirdi:

“Sinemadan emekliliğimi siyasallaştırmaya karar verdim. Çünkü bu alanın, özellikle de cinsel tacizcilerin genel kayıtsızlığına karşı işleyişine ve daha genel olarak, bu alanın ölümcül, çevreci, ırkçı dünya düzeniyle iş birliği yaptığı şekilde eleştirmek istedim.”

Haenel mektubunda ayrıca, “Depardieu’ları, Polanskileri korumak için birleşiyorlar (…) Onlar için kurbanların çok fazla gürültü çıkarmaları rahatsız edici. Bizim sessizce kaybolup ölmemizi tercih ederler” ifadeleriyle film endüstrisin kadınlara yaklaşımını anlattı.

Oyuncu, Céline Sciamma’nın yönettiği ‘Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’  filminden sonra herhangi bir yapımda yer almadı.

Daha önce yönetmen Christophe Ruggia tarafından 12-15 yaşları arasındayken taciz edildiğini paylaşan 34 yaşındaki oyuncu, Fransız film endüstrisinin #MeToo suçlamalarına kayıtsız kaldığını ekledi.

Haenel bu konuda duruşunu belli etmişti. Oyuncu 2020 Cesar Ödülleri’nde Roman Polanski’ye ‘En İyi Yönetmen’ ödülü verilmesine tepki göstermiş; ‘Bravo pedofili’ ve ‘Utanın’ diye bağırarak salonu terk etmişti. Yönetmen  Roman Polanski, 1977’de 13 yaşında olan Samantha Geimer’i ilaç ve içkiyle uyuşturduktan sonra tecavüz etmiş ve sonrada tecavüz, reşit olmayan birine uyuşturucu sağlama ve sodomi suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı. Yönetmen suçunu itiraf ettikten sonra ABD’de 42 gün hapis yattı, sonra serbest bırakıldı. Hala 1978’de  kaçtığı Fransa’da yaşıyor.

Polanski’nin eşi sordu, tecavüz kurbanı Samantha Geimer cevapladıPolanski’nin eşi sordu, tecavüz kurbanı Samantha Geimer cevapladı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler